Meer dan vijf miljoen mensen…

Wïjzer in geldzakenMeer dan vijf miljoen Nederlanders zijn niet goed voorbereid op een forse inkomensdaling of uitgave als gevolg van echtscheiding, beëindiging van baan of langdurige ziekte. Omgerekend komt dat neer op 41 procent van de bevolking. “Verontrustend”, reageerde minister Wouter Bos van Financiën onlangs op deze en andere belangrijke uitkomsten uit het onderzoek ‘Financieel inzicht van Nederlanders’. (Verbond van Verzekeraars)

Dat zijn er erg veel! Ik ben erg benieuwd naar de onderzoek. Met mijn bedrijfje GeldKennis wil ik bijdragen aan de 'financiële educatie' in Nederland. Met dit blog en dat over hypotheken hoop ik dat een beetje te doen, net als met mijn andere schrijfactiviteiten. Maar ik wil meer, ben steeds bezig met nadenken over wat ik verder zou kunnen doen om te helpen bij het financieel bewustworden van mensen.

Vrouwen die alle geldzaken klakkeloos aan hun man overlaten, zonder zelf enig idee te hebben waar het over gaat. Mensen die hun hele hebben en houden neerleggen bij een adviseur en alleen maar vragen: 'Wat vindt u dat ik moet doen?'. Onnodige leningen die worden afgesloten waardoor ernstige betalingsproblemen ontstaan. Al je geld verbrassen en daardoor geen reserve hebben voor onverwachte situaties. Ik noem zomaar even wat.

Genoeg bestaansrecht voor CentIQ in ieder geval. Zoals Bos het stelt: "…Consumenten hebben ook een eigen verantwoordelijkheid. De verantwoordelijkheid om zich goed te informeren, en goed na te denken over hun eigen mogelijkheden en behoeften. De kost gaat immers voor de baat uit. Bovendien denk ik (hoop ik) dat consumenten die weten wat ze willen, een goede invloed hebben op het aanbod. Docters van Leeuwen zei ooit zo mooi: ‘tegen domheid doet een toezichthouder niets’. CentiQ gelukkig wel!”

Lees ook:CentiQ : wijzer in geldzaken
Lees ook:Twintig procent van de Nederlanders zijn financieel ongezond
Lees ook:Financiële nono’s
Lees ook:Zakgeldles voor kinderen
Lees ook:Kennis levert € 80.000 op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.