Financiële nono’s

Eens in de zoveel tijd komt er weer eens een onderzoek met als uitkomst dat de Nederlander weinig weet van geldzaken. Vandaag is CentIQ, het platform van allerlei instellingen die het geldbewustzijn van onze bevolking willen verhogen, met resultaten van zo’n onderzoek gekomen. En rararara wat blijkt? “De meeste Nederlanders weten weinig van geldzaken. Ook hebben veel mensen een veel te positieve kijk op de mogelijkheden van hun portemonnee.” Wat een verrassing. Zal het gewoon een illusie zijn om te denken dat hier iets aan te doen is? Volgens mij willen veel mensen het liefst helemaal niets van financiële zaken weten. Omdat ze denken dat ze het niet (kunnen) snappen, of bang zijn voor de realiteit… ik weet het niet. Wat denk jij?

Lees ook:De dood en het geld
Lees ook:Kennis levert € 80.000 op!
Lees ook:Jongeren kunnen financiële verantwoordelijkheid niet aan
Lees ook:Tien beleggingstips voor beginners
Lees ook:De helft van de Nederlanders heeft financiële voornemens

4 reacties op “Financiële nono’s

 1. Ron

  Geld is negatief. Geld verdienen is niet leuk want te weinig, geld uitgeven is wel leuk, maar ook per saldo negatief want te weinig. Financiële dienstverlening is ongelooflijk complex, en je hebt er te weinig mee te maken. Dit alles zorgt dat er een negatief aura zweeft om alles wat met geld te maken heeft. Nou ja, behalve dan de staatsloterij, waarvan mensen weer niet beseffen dat de kans nihil is dat ze winnen.
  Kortom, geld is negatief en daar wil je je dus het liefst zo min mogelijk mee bemoeien. Gelukkig lijkt het er op dat mensen het wel iets beter doen de laatste tijd. Misschien is daar weer een crisis goed voor…

    /   Beantwoorden  / 
 2. R.L.M. Kelderman

  De regering en de media en nog wat bange lieden die bang zijn hun baantje te verliezen zitten volgens mij te netwerken met dezelfde lage opgeleide idioten om de intelligent maar zeer mak gemaakte Nederlander gek te maken. Met nonsens zoals we weten niets van geldzaken nee de regering niet en de banken al helemaal niet.
  wij gaan nog steeds meer betalen voor energie en de bonussen, zorg ook bonussen, banken en bonussen ook nu en dan nog Afghanistan, nieuw duur oorlogstuig. Hier stop ik anderstyp ik snel een dik boek over alle wantoestanden in Nederland.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fred Wijma

   Met bonussen, banken, oorlogstuig, Afghanistan etc. heeft dit m.i. weinig te maken.

   Als je de moeite neemt eens te kijken naar het programma “Geen cent te makken”, dan merk je hoe nonchalant mensen met hun EIGEN geldzaken kunnen omgaan. Okee: e.e.a. zal wellicht wat aangedikt worden, maar dan blijft er nog genoeg over om je ongerust over te maken. Veel mensen hebben geen enkel overzicht van hun financiële administratie: ze doen maar wat en komen dan aan het eind van hun geld erachter dat er nog een flink stuk maand te gaan is.

   Het is dan ook terecht dat allerlei (overheids)instellingen in deze kredietcrisistijd proberen met richtlijnen, tips etc. mensen een handreiking te doen.

   Mocht je nog niet overtuigd zijn: ga eens praten met iemand die in de schuldhulpverlening werkt: dan schrik je.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Anneke

    Fred, helemaal met je eens! Het gaat er juist om dat veel mensen gewoon helemaal niet nadenken over geldzaken en dat kan een hele tijd goed gaan… Als dat betekent dat ze gewoon genoeg hebben en niet meer uitgeven dan dat is er nog niet zoveel aan de hand, al zou sparen een verstandige actie zijn. Maar zonder nadenken leningen afsluiten en vervolgens weer nieuwe leningen om gaten met gaten te vullen… dat geeft dikke ellende. Wat je zegt: het gaat hier niet om politiek maar om de eigen financiële situatie van Nederlanders.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.