Schokkende leenconclusies

Geld lenen kan nog steeds in een PLHet schokkende resultaat van een onderzoek van de website Lening & Geld lenen: ‘Ondanks de kredietcrisis blijven consumenten geld lenen’. Ik geloof dat het spannende van deze uitkomst me ontgaat. Allereerst is het onderzoek gehouden onder bezoekers van de site. Natuurlijk willen die een lening afsluiten, wat zouden ze daar anders doen? Ik snap ook niet waarom men het schokkend vindt dat veel mensen een lening zoeken om bestaande schulden mee af te lossen. Dan ga je leningen vergelijken, dat is toch niet heel vreemd?

Tenminste niet als je er vanuit gaat dat ze dat doen omdat ze hopen/verwachten dat hun lening goedkoper kan. Als ze daarbij maar niet in addertjes onder het gras trappen…

Veel schokkender vind ik dat veel mensen een lening afsluiten om de komende feestdagen te financieren. Dat is in mijn ogen een heel verkeerde bestemming voor een lening! Moet je nog tijden iedere maand geld betalen omdat je met Kerst dure cadeaus hebt gegeven? Of veel te veel geld hebt besteed aan feestkleding en dergelijke? Als je het geld niet hebt, dan vier je het toch heel sober? Niet slim om hiervoor een lening af te sluiten!

Lees ook:Consument wil steeds meer lenen
Lees ook:Wat maakt de persoonlijke lening persoonlijk?
Lees ook:Voorzichtiger met lenen
Lees ook:AFM komt met folder ‘Verstandig lenen’
Lees ook:Meer autoleningen afgesloten

6 reacties op “Schokkende leenconclusies

  1. Ron

    Ik ben oprecht geïnteresseerd in alle echt legitieme redenen om te lenen. Ik ken er maar twee; een opleiding en een huis. En dat laatste ook niet altijd. Voor alle andere uitgaven geldt volgens mij dat er een beter alternatief is: sparen. (Wie nog ‘goede’ uitgaven weet om voor te lenen – vertel!)

    Ervan uitgaande dat de meeste mensen niet om deze twee redenen lenen, is het inderdaad schokkend dat ze in een redelijk onzekere tijd doorgaan met schulden opbouwen, in plaats van ‘buffer’ voor als het echt nodig is.

    Je kunt er natuurlijk ook een positieve draai aan geven; blijkbaar hebben die mensen nog veel vertrouwen in de toekomst… :-)

      /   Beantwoorden  / 
    1. Astrid Dol

      Ben het grotendeels met je eens, maar ik zou enigszins willen nuanceren. Ik zou proberen alleen te lenen als ik zeker wist dat het een duurzame investering op (middel)lange termijn is in mezelf en leidt tot een structurele verhoging van mijn levensgenot. Bijvoorbeeld een opleiding, een huis of een eigen bedrijf. Maar dat ligt voor iedereen weer anders natuurlijk. Er bestaat gelukkig ook nog zoiets als individuele keuzevrijheid om te bepalen wat belangrijk is voor hem/haar persoonlijk.
      Een ander betaalt trouwens zijn eigen rekeningen maar, tenzij iemand er bewust voor kiest de ander te willen helpen.

        /   Beantwoorden  / 
  2. persoonlijke lening

    Wat je niet hebt kan je ook niet uitgeven. Het is dus zaak goed na te gaan waar je je geld aan uit geeft. Als je daar een beetje grip op krijgt zul je meer geld over hebben. Mocht je een grote aankoop willen doen en daarvoor geen geld hebben kan je alsnog een lening overwegen. Maar verstandiger is discipline erin krijgen.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Fred Wijma

      Overzicht en discipline zijn de toverwoorden bij het op orde krijgen en houden van je financiële administratie (maar dat is een open deur intrappen, denk ik). Je weet dan wat je je wel of niet kunt veroorloven. Vuistregel om wel/niet te gaan lenen, lijkt me: als je niet kunt sparen, kun je ook geen lening afbetalen.
      Kun je wel sparen, doe dat dan eerst en ga het geld later uitgeven. Wat “op de pof leven” allemaal teweeg brengt, heeft de credietcrisis ons geleerd. “Ja maar, ik wil graag zo’n mooie LCD-tv met HD, want dat is tegenwoordig toch wel de limit” Ik zeg dan: wees ook eens tevreden met wat je hebt en doe nog maar twee jaar langer met je ouwe tv-toestel.

        /   Beantwoorden  / 
  3. Richard

    Allereerst, sorry voor de late reactie en een scherp artikel; dat houdt ook ons scherp. Ik snap dat het spannende je wellicht is ontgaan, dit hebben we dan niet duidelijk genoeg gemaakt; wij zien namelijk ondanks de kredietcrisis totaal geen afname in het aantal offerte aanvragen bij de diverse aanbieders. Vandaar ook onze conclusie.

    De rest van de conclusies komen uit de antwoorden van de enquete, die overigens niet alleen op http://www.lening-geld-lenen.nl heeft gestaan maar ook diverse andere sites welke niet om leningen draaien maar andere financiele zaken. Binnenkort starten we een grotere enquete, mocht je voor je eigen blog nog wat interessante vragen hebben kunnen we die altijd meenemen.

    Verder, veel succes met je blog in het nieuwe jaar!

      /   Beantwoorden  / 
  4. reeds geflest

    Misschien is het verstandig de leen advertenties af te schaffen net als de rook reklames

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.