Consument wil steeds meer lenen

EurostapelUit onderzoek van Independer blijkt dat consumenten hogere leningen afsluiten in vergelijking met het jaar 2012. Huiseigenaren kiezen vaker voor een persoonlijke lening in plaats van een tweede hypothecaire lening of een doorlopend krediet.

Independer heeft ons leengedrag geanalyseerd over het eerste kwartaal van de jaren 2012, 2013 en 2014. In het eerste kwartaal van 2012 zocht 17,9% van de lenende consumenten naar een lening van €20.000 of hoger. In het eerste kwartaal van 2014 ging het om 29,5% van de gevallen. Ook een sterke stijging van mensen die op zoek gingen naar een lening vanaf €50.000. In het eerste kwartaal van 2012 ging het nog om 2,6% van de gevallen. In de eerste drie maanden van 2014 is dit percentage gestegen naar 7,3%.

Huiseigenaren kiezen vooral voor een doorlopend krediet
Het is de afgelopen zes jaren veel lastiger geworden om een tweede hypothecaire lening af te sluiten. Banken waren graag bereid om een geringe overwaarde te verzwaren met een hypothecaire lening. Tegenwoordig moet je een zeer grote overwaarde hebben om geld te kunnen lenen met het huis als onderpand.

Om toch te kunnen verbouwen, moet er gezocht worden naar een andere manier om de verbouwing te financieren. Financieren met het zeer flexibele doorlopend krediet is niet toegestaan, dus wordt er massaal gekozen voor een persoonlijke lening. In tegenstelling tot een tweede hypothecaire lening moet de persoonlijke lening in een relatief korte periode weer worden afbetaald. De betaalde rente is aftrekbaar van het inkomen. Een vereiste is wel dat het geleende geld gebruikt is om te investeren in de eigen woning.

Voor een nadere toelichting op het persbericht, zie de volledige onderzoeksresultaten.

Lees ook:De verschillende soorten leningen
Lees ook:Hoe werkt een doorlopend krediet?
Lees ook:Lening minst vergeleken financiële dienstverlening
Lees ook:Wat maakt de persoonlijke lening persoonlijk?
Lees ook:Spijt van een lening

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.