AdvieSoap deel 15: hypotheek zonder vast inkomen

Als je geen vast inkomen kunt aantonen is het vaak lastig om een hypotheek te krijgen. Banken zijn dol op zekerheid en dus niet op het ontbreken van een vast inkomen. Een ondernemer kan bij veel banken pas een hypotheek krijgen als er jaarstukken van drie kalenderjaren aangeleverd kunnen worden. Soms is er een oplossing te vinden in een hypotheek op basis van een inkomensverklaring. 

Wanneer er sprake is van een grote overwaarde (meestal verstrekking tot 75% van de executiewaarde van de woning) hebben veel geldverstrekkers een mogelijkheid om een hypotheek aan te bieden zonder dat het aantonen van een vast inkomen geëist wordt. In dat geval mag je zelf opgeven wat je inkomen is, de hypotheekadviseur en/of je boekhouder zetten hier ook hun handtekening voor. Dit noemen we een hypotheek op basis van een inkomensverklaring. Het opgegeven huidige inkomen moet natuurlijk wel kloppen, maar dat mag dus voortkomen uit een uitkering, een pas gestarte onderneming of freelance werkzaamheden. 

Omdat de hypotheek zo laag is ten opzichte van de waarde van de woning loopt de bank in feite geen risico. Het is wel belangrijk hier niet té gemakkelijk mee om te gaan. Waar het uiteindelijk om draait is natuurlijk wel dat je de hypotheeklasten elke maand zonder problemen kunt betalen. Want als je dat niet kunt loopt de bank geen risico (de hypotheeksom krijgen ze bij gedwongen verkoop echt wel terug) maar jij wel!

Lees ook:Meeverhuizen hypotheek niet meer mogelijk?
Lees ook:966 NHG-huizen met verlies verkocht in 2007
Lees ook:Claim van half miljoen bij Rabobank voor foute hypotheken
Lees ook:Eerste woning kopen met Starterslening
Lees ook:AdvieSoap deel 9: aflossen hypotheek kán gunstig zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.