AdvieSoap deel 9: aflossen hypotheek kán gunstig zijn

De laatste tijd krijg ik regelmatig klanten aan mijn bureau die behoorlijk lang geleden een hypotheek hebben afgesloten, met daaraan gekoppeld een gemengde levensverzekering. Traditioneel, met winstdeling en dus niet op basis van beleggingen. Bij deze wat oudere mensen komt die levensverzekering nu tot uitkering, vaak met een groter uitkeringsbedrag dan de hoogte van de hypotheek.

Een prachtige luxe positie, waarin die mensen zitten. Waarbij ze ook nog eens de keuze hebben: zullen we de hypotheek aflossen, of zullen we het niet doen? Want ze hebben de mogelijkheid om de hypotheek te laten lopen (rente fiscaal aftrekbaar tot 2031) en het geld gewoon ter vrije besteding uit te laten keren.

Of ze er dan voor moeten kiezen af te lossen of niet, dat is natuurlijk helemaal afhankelijk van de persoonlijke situatie en wensen. Ze kunnen het geld dat ze eventueel op hun rekening gestort krijgen gebruiken om een beter rendement te maken dan ze netto betalen voor hun hypotheek. Of juist lekker het geld opmaken aan leuke dingen – met dien verstande dat ze dan wel de rentelasten moeten blijven betalen. De netto rentelasten zijn dan in ieder geval lager dan wanneer ze in een later stadium weer hypotheek opnemen. Dan is die rente immers niet meer aftrekbaar als het geld niet voor de woning gebruikt wordt.

Wat in de overweging ook nog een rol kan spelen, is de regeling in de Wet Hillen. Die is in 2005 ingevoerd, en houdt in dat je geen bijtelling meer krijgt van het eigen woning forfait als je geen hypotheek meer hebt. Een regeling, bedoeld om het aflossen van kleine hypotheken te stimuleren. Door de regeling kun je geen positief inkomen uit eigen woning hebben: als je een eigenwoningforfait hebt van € 3000 en nog een hele kleine hypotheek met € 1000 rente, zou je volgens de normale regels een bijtelling krijgen van € 2000. Met toepassing van de Wet Hillen krijg je een extra aftrekpost ter hoogte van het positieve saldo. Daarmee wordt de bijtelling weggestreept, per saldo geen bijtelling dus.

Dit kán een reden zijn om de hypotheek wel af te lossen uit de polisuitkering (of uit andere middelen).  Daarmee lever je de rente-aftrek dus wel in, niet alleen nu – maar voor de toekomst ook. Want eenmaal afgeloste bedragen mogen niet meer fiscaal aftrekbaar opgenomen worden, tenzij de hypotheekgelden dan weer voor de eigen woning gebruikt worden.

Lees ook:Bijleenregeling
Lees ook:AdvieSoap deel 3: meefinancieren consumptief in hypotheek
Lees ook:AdvieSoap deel 8: overwaarde huis benutten
Lees ook:AdvieSoap deel 14: kind helpen bij aankoop woning
Lees ook:Jos Koets heeft liever KEW dan SEW of BEW

Eén reactie op “AdvieSoap deel 9: aflossen hypotheek kán gunstig zijn

  1. nw

    Dergelijke aflossingen kun je beter niet doen. Afhankelijk van de renteaftrek is geld lenen in Nederland zo goedkoop, dat het (na inflatie-correctie) bijna gratis is.
    Als er op het niet afgeloste geld een rendement van 6% gehaald kan worden (hetgeen moet kunnen), zit hier een procent of 2 tussen!
    Verder heb je de vrijheid om over het geld te beschikken en als dit in het huis zit, is het maar devraag hoe snel het eruit komt!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.