Auto uitlenen? U blijft verantwoordelijk

auto (2)De eigenaar van een auto is verantwoordelijk voor schade veroorzaakt door de eigen auto. Uw auto uitlenen kan u geld gaan kosten.

Een auto kan door een onoplettendheid van de bestuurder grote schade aanrichten. Het kan hierbij gaan om materiële schade, maar letselschade is een nog groter gevaar. Om de verantwoordelijkheid bij schade goed te regelen is in de wet verplichtgesteld om een kenteken te voeren op de auto. De eigenaar van de auto is te traceren door te achterhalen op wiens naam het kenteken staat. Op de kentekenhouder rust een verzekeringsplicht.

Mag ik de auto uitlenen van de autoverzekeraar?
Ja, bij het uitlenen van de auto is schade door de bestuurder verzekerd op de polis. Uiteraard moet de bestuurder wel bevoegd zijn om de auto te besturen. De bestuurder moet dus een rijbewijs hebben en bijvoorbeeld geen rijontzegging.

De lener van de auto veroorzaakt schade aan uw auto
Hierbij moet een onderscheid worden gemaakt tussen twee situaties. De lener richt schade aan de auto aan als bestuurder van de auto of hij richt op een andere manier schade aan. Als de lener in de auto rijdt en hij rijdt ergens tegen aan, moet de schade verhaald worden op de autoverzekering. Als de auto WA casco verzekerd is, kan de schade verhaald worden op de verzekering. Dit zal wel invloed hebben op het aantal schadevrije jaren. Door het verhalen zal in de meeste gevallen de premie gaan stijgen. Als de lener een kras op de auto maakt door zijn fiets tegen de auto te laten vallen moet de schade verhaald worden op de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren van de schadeveroorzaker.

Kan de verkeersschade verhaald worden op de lener?
De schade die door de auto is aangericht zal betaald worden door de autoverzekeraar waar de auto verzekerd is. De verzekeraar zal de schade niet verhalen op de bestuurder van de auto. Als eigenaar van de auto kunt u proberen om de schade te verhalen op de bestuurder, maar de kans van slagen is klein. De veroorzaker van de schade hoeft zijn aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren niet aan te spreken, want motorrijtuigen zijn uitgesloten in de verzekeringsvoorwaarden.

Lener richt schade aan en de auto is WA verzekerd
Indien uw auto slechts tegen de wettelijke aansprakelijkheid verzekerd is, moet u voorzichtig zijn met het uitlenen van uw auto. In het geval er schade wordt aangericht aan uw auto, zal de verzekeraar de schade niet compenseren. Door iemand anders in uw auto te laten rijden vergroot u de kans op schade. De lener is niet gewend aan de auto en zal hierdoor eerder schade veroorzaken aan uw auto.

Lees ook:Auto beschadigd tijdens het uitlenen! Wie betaalt de schade?
Lees ook:WA-verzekering – Wie verhaalt de schade op de tegenpartij?
Lees ook:Uitlenen kan geld kosten!
Lees ook:Als bijverdiensten je auto verhuren
Lees ook:Independer biedt extra uitgebreide WA autoverzekering aan

2 reacties op “Auto uitlenen? U blijft verantwoordelijk

  1. henk

    Auto moet je nooit uitlenen

      /   Beantwoorden  / 
  2. Direct Verzekerd

    Het uitlenen vaan een auto is inderdaad risicovol. Toch doen veel mensen dit terwijl ze hier vanaf weten. Wat een groot deel van de mensen echter niet weet is dat een autoverzekering afsluiten voor jongeren op naam van de ouders niet mag. Een verzekeraar kan hierbij in het geval van schade ervoor kiezen niets uit te keren. Let hier dus bij op!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.