Kan ik stormschade claimen op mijn autoverzekering?

Mijngeld.blog.nlEr komen steeds vaker extreme weersomstandigheden voor in Nederland. De zomers worden warmer en de stormen worden heftiger. In hoeverre kun je stormschade claimen op je autoverzekering?

Stormen gaan vaak gepaard met harde rukwinden en hagel. Deze combinatie kan een grote schade aanrichten aan je bezittingen. Ook worden er steeds meer autoschades geclaimd door weersomstandigheden. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om afbrekende takken of zelfs omvallende bomen, dakpannen die van huizen waaien en hagelbuien met hagels met de omvang van pingpong ballen. Onder voorwaarden zijn deze schades te claimen op de autoverzekering. Eerst is het belangrijk om de verschillende verzekeringsvormen binnen de autoverzekering nader toe te lichten.

Hoe moet ik mijn auto verzekeren?
Er zijn drie standaard verzekeringsvormen, namelijk de WA verzekering, WA/beperkt casco en de Wa/casco. De WA verzekering dekt de schade die ontstaat aan anderen veroorzaakt door jouw auto. Dit is een verplichte verzekering. Zodra je een kenteken op naam hebt, moet je deze verzekering afsluiten.

De WA/casco dekking wordt ook wel all risks genoemd. Deze verzekeringsvorm biedt de meest uitgebreide dekking. Je krijgt namelijk ook je eigen schade uitgekeerd als door jouw schuld een schade wordt veroorzaakt. Ook biedt deze verzekering dekking bij schade die niet op anderen te verhalen zijn. Hierbij moet je denken aan schade door vandalisme, hagelschade, ruitbreuk, aanrijding met loslopende dieren en diefstal.

De tussenvorm is de WA/beperkt casco verzekering. Het verschil met de WA/casco verzekering is dat bij een schuldschade de eigen schade niet wordt gecompenseerd.

Kan ik stormschade claimen op de autoverzekering?
Stormschade is verzekerd als je een WA/beperkt casco of een WA/casco verzekering hebt afgesloten. Er is sprake van stormschade als de windkracht minimaal 7 bedroeg. De meting van de KNMI is hierin doorslaggevend. De meeste verzekeraars hanteren wel een eigen risico bij schade door een storm. De hoogte van het eigen risico staat in de polis vermeld. Een stormschade claimen op de autoverzekering zal geen invloed hebben op de hoogte van het aantal schadevrije jaren. Een enkele verzekeraar kan een uitzondering vormen, maar het is niet gebruikelijk.

Wat moet ik doen bij een stormschade?
In hoeverre er sprake is van een storm zal de verzekeraar willen vaststellen. Het is belangrijk om nauwkeurig de tijdstip van de schade vast te stellen. Als het onderweg gebeurt, let dan ook goed op de plaats waar het is gebeurt. Achteraf moet namelijk blijken in hoeverre er op dat moment en op die plek sprake was van een storm. Meld de schade bij de verzekeraar en volg eventuele instructies op. Informeer eerst bij de verzekeraar voordat je kosten gaat maken.

Auto beschadigd door storm met een WA verzekering
In het geval je auto uitsluitend WA verzekerd is, hoef je niet aan te kloppen bij je autoverzekeraar. Als de schade veroorzaakt is door bijvoorbeeld vallende dakpannen, kun je nog proberen om de eigenaar van het huis waar de pannen vanaf zijn gevallen aan te spreken. De eigenaar van het huis is namelijk aansprakelijk te stellen voor schade door zijn bezittingen. Bij een omgevallen boom kun je proberen om de gemeente hiervoor aansprakelijk te stellen in verband met slecht onderhoud. Houd er wel rekening mee dat de kans van slagen klein is. Er moet namelijk sprake zijn van verwijtbaarheid.

Lees ook:Auto beschadigd tijdens het uitlenen! Wie betaalt de schade?
Lees ook:Auto WA Casco verzekeren of duurder WA verzekeren?
Lees ook:Korting op de autoverzekering omdat de auto jarig is – Onzin natuurlijk?
Lees ook:Auto WA verzekeren? Voor een paar euro’s meer je auto veel ruimer verzekeren
Lees ook:Besparen op de autoverzekering – kies de juiste dekking

Eén reactie op “Kan ik stormschade claimen op mijn autoverzekering?

  1. Schadeoplossing Nederland b.v.

    Dit artikel was geschreven op 14 juni en toevallig was er eind juni een enorme storm in Nederland met bijzonder veel hagelschade. Niet alleen aan auto’s maar aan ook aan de opstal. De verzekeraar probeert hier onderuit te komen door aan te geven dat er geen sprake was van stormschade maar enkel hagelschade. Zij zeggen inderdaad dat er geen sprake was van een windkracht van 7 of hoger.

    Echter gaat het hier om een complex van zaken waardoor men niet alle schade kan uitsluiten door het op enkel hagelschade te gooien. Bij dit noodweer was er namelijk sprake van een supercel waardoor hagelschade niet de enige boosdoener kan zijn.

    Hier hebben wij een artikel geschreven die er meer uitleg geeft:
    https://schadeoplossing.nl/noodweer-de-verzekeraar-moet-schade-vergoeden/

    De verzekeraar zal er alles aan doen om de schade voor henzelf zo minimaal mogelijk te houden. Dit ten koste van haar betalende klanten. Wij hopen dat mensen door uw artikel en ons artikel meer duidelijk heeft omtrent de mogelijk- en onmogelijkheden op gebied van het claimen van de schadevergoeding.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.