Duurste autoverzekering is vier keer duurder dan goedkoopste

independerDe WA verzekering is de goedkoopste verzekeringsvorm. Uit analyse van Independer over de maand januari blijkt dat de premies voor deze verzekering per verzekeraar honderden procenten kunnen verschillen.

Een verzekering moet u niet alleen vergelijken op de premie. Ook de dekking moet in de vergelijking worden meegenomen. Dit gaat in mindere mate op voor de WA autopolis. De onderlinge verschillen in dekking tussen de verzekeraars is gering. Maar dit blijkt niet uit de premies die verzekeraars in rekening brengen bij hun klant. Hoe kan het dat de ene verzekeraar €28,33 per maand in rekening brengt, terwijl de duurste verzekeraar voor dezelfde auto €179,55 per maand vraagt?

Independer heeft ruim 100.000 vergelijkingen van autopolissen tegen het licht gehouden. Hieruit blijkt dat de hoogste premie gemiddeld het viervoudige is van de laagste premie. De verschillen zijn het grootst bij verzekeringen voor jongeren tot 24 jaar. Deze premieverschillen bedragen gemiddeld 425%.

Voor andere verzekeringsvormen kunnen de dekkingen in sommige gevallen het verschil verklaren. Maar dat geldt nauwelijks voor de WA verzekering.

Enkele voorbeelden ter illustratie:
Een man van 23 jaar gaat zijn BMW 3-serie uit 1992 verzekeren onder de condities WA. Hij heeft bij de vorige verzekeraar vier schadevrije jaren opgebouwd. De laagste premie wordt uitgaande van de voorbeeldgegevens in rekening gebracht bij Averó Achmea, namelijk een maandpremie van €28,33. Als de man zijn auto gaat verzekeren bij Klaverblad wordt er maandelijks €179,55 geïncasseerd. Dit verschil is niet te verklaren.

Ook als de verzekeringnemer geen jonge bestuurder is zijn de verschillen nog steeds groot. Voor de berekening is nu uitgegaan van een WA-verzekering voor en Suzuki Alto uit 1997. De verzekeringnemer is een 44-jarige man zonder schadevrije jaren. Hij kan zijn auto het goedkoopst verzekeren bij SNS Bank. De premie komt bij de bank uit op €28,83 per maand. Als de man kiest voor een WA-verzekering bij Van Kampen Groep komt de rekening aanzienlijk hoger uit, namelijk €127,87 per maand.

Lees ook:Autoverzekering – hoeveel is een jongere duurder uit?
Lees ook:Een autoverzekering voor jongeren onbetaalbaar?
Lees ook:Autoverzekering in Randstad 2,5 keer zo duur
Lees ook:Premies autoverzekering vergelijken
Lees ook:Vergelijken zorg- en autoverzekering loont

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.