Beperking ANW bij velen niet bekend

In een recente AdvieSoap schreef ik nog iets over het bekijken van de financiële gevolgen van overlijden voor je nabestaanden. In dat kader wil ik hier iets kwijt over de zeer beperkte ANW-regeling. Vroeger was er de Algemene Weduwen en Wezen Wet waarmee iedere weduwe/naar recht had op een uitkering. De AWW is alweer een tijd geleden vervangen door de ANW. En dat heeft pittige gevolgen, die veel mensen niet kennen.

Met de ANW heb je als achterblijvende partner alleen recht op een uitkering als je vóór 1950 geboren bent, kinderen onder de 18 jaar heb of arbeidsongeschikt bent. Voldoe je hier niet aan, dan krijg je van de overheid geen nabestaandenuitkering. Ofwel: je bent dan afhankelijk van het nabestaandenpensioen uit de pensioenregeling van je partner en/of je eigen inkomen.

Er zijn maar weinig mensen die weten hoe het nabestaandenpensioen in hun pensioenregeling eruit ziet. En het schijnt vaak niet best te zijn. Als je dan als partner geen (behoorlijk betaalde) baan hebt kun je een groot financieel probleem krijgen als je alleen achterblijft.

Een heel specifiek probleem is er voor mensen met een veel jongere partner. Een voorbeeld kwam ik tegen in een artikel op Overgeld. Dat draait om de stichting ANW-Hiaat, opgericht door een man van 66 die zich nu pas realiseert dat zijn vrouw (net na 1950 geboren) eigenlijk geluk heeft dat ze arbeidsongeschikt is. Want daardoor heeft ze dan nog recht op ANW. Anders zou ze met haar 57 jaar een baan moeten gaan zoeken als hij zou komen te overlijden. Hij komt er nu pas achter, maar kan zijn eigen leven niet meer betaalbaar verzekeren. Zijn stichting probeert mensen te mobiliseren in dezelfde situatie om te zien of er een verzekeraar te vinden is die iets voor een grotere groep wil doen.

Lees ook:Mes vervroegd in AOW
Lees ook:AOW niet zo zeker als je denkt
Lees ook:Na 1 april 2012 AOW gerechtigd? Een AOW-gaatje kan het gevolg zijn!
Lees ook:Bijstandsuitkering voor Polen
Lees ook:Werken niet altijd aantrekkelijk voor gerechtigde op een WW-uitkering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.