Werken niet altijd aantrekkelijk voor gerechtigde op een WW-uitkering

Iemand in mijn omgeving heeft sinds een paar maanden recht op een WW-uitkering. Hij kan weer aan het werk, maar door zijn WW-uitkering is het raadzaam om de baan te weigeren.

Hij heeft eerst twee maanden recht op 75 procent en gedurende de recht van de periode zakt de uitkering naar 70 procent van het laatstverdiende loon. In de praktijk zal het hem niet meevallen om een andere baan te vinden met een inkomen dat vergelijkbaar is met het salaris bij zijn oude werkgever.

Hij vindt een tijdelijke parttime baan voor een periode van een één jaar. Het inkomen ligt echter onder het niveau van de WW-uitkering. Tot zijn verbazing blijkt dat het helemaal niet aantrekkelijk om deze baan te accepteren in meerdere opzichten. Hieronder treft u de redenen aan waarom hij de baan moest weigeren.

Zijn WW-uitkering is gebaseerd op 36 uren. In de nieuwe functie gaat hij slechts 24 uren werken. De 24 uren worden gekort op zijn uitkering, zonder er rekening mee te houden dat hij in de nieuwe functie minder gaat verdienen. Hij gaat dus aan het werk en gaat vervolgens minder per maand ontvangen. Het werken gaat hem geld kosten.

Een tweede reden om tijdelijk aan het werk te gaan is om de periode waarin recht bestaat op een WW-uitkering te verlengen. Ook in dat opzicht was het antwoord van de UVW teleurstellend. Alleen als hij een volledige week gaat werken, ontstaat er recht op een verlening van de WW-periode.

Hieruit blijkt maar weer dat er veel hiaten zitten in het stelsel. Hij heeft de baan geweigerd en blijft dus gewoon thuiszitten van zijn uitkering te “genieten”.

Lees ook:Een andere baan niet kunnen betalen
Lees ook:Terugval in inkomen door de WW
Lees ook:Ontslag nemen en toch een uitkering
Lees ook:Bijstandsuitkering voor Polen
Lees ook:Sollicitatieplicht voor werkloze kunstenaars?

7 reacties op “Werken niet altijd aantrekkelijk voor gerechtigde op een WW-uitkering

  1. chick

    Wat een onzin. Uitkeringen zijn voor diegenen die niet kunnen werken. Als je kan werken, dan moet je gewoon aan de bak. Ook al is die nieuwe baan niet echt wat je had gehoopt. Even doorbijten en ondertussen op zoek naar iets wat je beter bevalt. Als hij in zijn nieuwe baan slechts 24 uur gaat werken, dan heeft hij dus gewoon tijd over om er een 2e baantje bij te vinden. niet leuk misschien, maar ja. In plaats van een vangnet lijkt een uitkering hier een recht waar je vooral ten volle gebruik van moet maken. Het haalt alle ondernemerschap uit mensen. Het is om logica als deze dat mensen die echt afhankelijk zijn van hulp steeds minder krijgen.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Inge

    Het is inderdaad de omgekeerde wereld, maar ik blijf er ook bij, dat wanneer je gezond bent, je veel beter werk kunt zoeken vanuit een werkende positie, dan vanuit huis. Ook al klinkt het niet aantrekkelijk om voor minder aan de slag te gaan. Eigenlijk vind ik, dat de mensen die niet willen werken, om deze reden of andere redenen, gelijk gekort dienen te worden op hun uitkering.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Geldover

    Dit is nou precies de reden waarom ik nooit links zal stemmen.
    Iedereen springt achterop je fiets, want we moeten zo sociaal zijn en voor iedereen klaar staan.
    Wanneer iedereen die op wat voor manier dan ook een steentje kan bijdragen aan de samenleving dit zou doen zou je veel minder geld kwijt zijn aan uitkeringen en zouden de mensen die er echt gebruik van moeten maken eens een fatsoenlijke uitkering kunnen krijgen.
    In mijn ogen zijn we echt aan het doorslaan. Heb nog nooit mijn hand opgehouden en werk in een functie waar ik absoluut niet voor geleerd heb. Ik baal dan ook enorm van dit soort mensen. denk ga aan het werk en zoek van daaruit verder mocht het je niet bevallen.
    Ben er heilig van overtuigd dat er voor mensen die enigszins scholing hebben gehad een baan is, kijk eens hoeveel oosteuropeanen hier nog werken omdat wij het werk niet willen doen. Ik kan er echt slecht tegen als mensen klagen en laat dit ook weteten in mijn omgeving. Ik heb nu een kantoorbaan, maar heb ook in de modder gebaggerd en lopende band werk gedaan. Omgeving gaf aan en dat met jouw studie. Nou lekker belangrijk, ik wil werken voor mijn geld en kijk van daaruit wel weer verder.

      /   Beantwoorden  / 
  4. gelijk

    Deze meneer heeft geen eergevoel. Ik zou me schamen als dit mijn vader, zoon of echtgenoot was..

      /   Beantwoorden  / 
  5. Marie

    En als de part time baan dan stopt. Krijgt meneer daar weer 75% van.Dat is de ellende!Je vaste lasten gaan gewoon door. Enjeloon/uitkering wordt steeds lager als je eenb aan aanneemt. Je blijft trouwens wel solliciatie plicht houden als je een baan hebt aangenomen die minder dan 4 uur isdan je vorige.Het is vreemd geregeld. men zorgt er voor dat je niet gaat werken. Het heeft niets te maken met niet willen. Wel met overleven …. Met zo’n inkomensval kom jein de schulden en dat treft niet alleen de lageinkomens op deze manier!!!

      /   Beantwoorden  / 
  6. Juul

    Nee, de WW-uitkering blijft gebaseerd op het laatstverdiende loon voordat de uitkering is ingegaan in dit geval. Ik vind het vreemd dat men na één jaar WW-uitkering gestimuleerd gaat worden om te werken, en in het eerste jaar juist ontmoedigd.

      /   Beantwoorden  / 
  7. Wil

    Helaas ook ik ben na 18 jaar fulltime werken weg bezuinigd en heb nu een uitkering. Niet omdat ik dit wil…ben er letterlijk ziek van geweest. Ik solliciteer dagelijks op diverse voorbij komende functies. Aantal uren de boeit meniet meer, ik wil werken!! Wat schetst mijn verbazing…dat ik word afgewezen op basis van mijn ” te hoog” genoten opleiding volgens de werkgevers….” Op mijn te hoge” leeftijd…ik ben 35 zie je het voor je??? Ik wil best minder verdienen, minder uren werken dan ik deed, ik ben flexibel inzetbaar, het feit is dat een aantal bedrijven ook kampen met een personeels overschot bezuinigingen, geen investeringen kunnen doen in mensen die de juiste papieren niet hebben ook al zijn zij bereid dit te behalen, kortom het mes snijd aan twee kanten! Ik ben opgegroeid met de woorden , je hebt twee paar handen aan je lijf dus werken…en terecht maar er wordt niet aan mij gevraagd off ik minder wil verdienen enz.. Helaas maar waar, ik ga verder met solliciteren en hoop dat er een werkgever is die deze oude vrouw met te hoge opleiding een kans wil geven. Ik blijf positief !!!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.