Wat kies je voor je lijfrenteaftrek?

Wie een pensioentekort heeft (en dat hebben heel veel mensen) kan nog een aftrekpost creëren voor de belastingaangifte over 2008. Door gebruik te maken van de jaarruimte en/of de reserveringsruimte kan je belastbaar inkomen nog wat verlaagd worden, wat je weer in de belastingen scheelt. Wie overweeegt deze mogelijkheid te benutten moet de inleg voor de pensioenaanvulling wel vóór 1 april gestort hebben. Dan wordt het dus nu wel tijd om een keuze te gaan maken. En dat vergt even wat aandacht.

Je heb immers niet meer alleen maar een heel woud aan lijfrentepolissen, maar nu ook bancaire lijfrentes (banksparen voor je pensioen). Nog meer keuze dan vroeger… Wat betreft de polissen heeft FiscAlert een onderzoek laten doen door MoneyView en de beste koopsompolissen op een rijtje laten zetten. Nu is dat natuurlijk een momentopname en kunnen de verhoudingen in de markt per dag veranderen. Bovendien gaat deze vergelijking uit van standaardbedragen en -profielen. Je kunt ook een vergelijking doen bij Independer, op basis van specifieke gegevens voor jouw situatie.

De vergelijking met banksparen is wat lastig te maken. Wat opbrengst betreft is het niet heel moeilijk: bij de spaarvariant (je kunt bij banksparen immers ook kiezen voor een beleggingsvariant) kun je het eindbedrag gemakkelijk doorrekenen als je kiest voor een vaste rente. Bij een variabel rentepercentage is natuurlijk niet te zeggen wat het kapitaal op de einddatum zal zijn. En wat is daarin wijsheid? De rente is behoorlijk laag op dit moment – dus om dat nou voor bijvoorbeeld 30 jaar vast te leggen? Met een variabele rente ben je echter niet alleen afhankelijk van de renteontwikkeling in het algemeen, maar ook van de grillen van de bank. Die hoeft immers de rente op jouw geblokkeerde bankspaarrekening niet te verhogen als het algemene renteniveau stijgt… jouw geld kun je er toch niet zomaar even vanaf halen. Dat vraagt bijna om uitmelkpraktijken.

Grappig trouwens dat ik bij banksparen zoiets heb: de rente niet vastzetten nu. Terwijl je bij een lijfrentepolis met een gegarandeerd kapitaal precies hetzelfde doet: je zet het rendement vast.

Een verschil tussen een bancaire lijfrente en een lijfrentepolis dat tegenwoordig misschien wel doorslaggevend is: een bankspaarrekening valt onder de garantie van het depositogarantiestelsel, een lijfrentepolis niet…

Wat doe jij voor je pensioentekort? Helemaal niets misschien, omdat je er de middelen niet voor hebt? Of omdat je het spaargeld dat je hebt in de huidige situatie liever opvraagbaar houdt? Kies je voor een koopsompolis? Of voor banksparen voor je pensioen? En waarom dan? Ik ben heel benieuwd!

Lees ook:Overzichtje rentes banksparen
Lees ook:Verzekeraars bieden een negatief rendement op lijfrentekapitaal
Lees ook:Vrijkomende lijfrente? Blijf niet plakken!
Lees ook:Cijfervoorbeeld vergelijking banksparen met verzekerd sparen
Lees ook:Banksparen als alternatief voor sparen in verzekering

17 reacties op “Wat kies je voor je lijfrenteaftrek?

  1. Luuk

    aangezien een lijfrentepolis zijn rendement (probeert) te halen uit beleggingen lijkt mij Banksparen op rente momenteel veiliger, met name ala het beleggingsprofiel laag risicodragend is

      /   Beantwoorden  / 
  2. Jochem Kessens

    Ik krijg net de FiscAlert onder mijn neus en zie dat ik het overzicht wordt gesuggereerd dat de Rabobank een gegarandeerd eindkapitaal biedt. Dat is onjuist. De rente wordt namelijk niet op het deposito bijgeschreven, maar krijgen ieder een eigen deposito. Dus bij een looptijd van 30 jaar heb je 30 rente bijschrijvingen met 30 verschillende deposito’s. De rente over de rentebijschrijvingen zijn dus op voorhand niet bekend en dus kan er geen sprake zijn van garantie.

    De consumentenbond maakte onlangs dezelfde fout door toekomstsparen van de Rabobank te bestempelen als beste garantie product.

      /   Beantwoorden  / 
  3. saab

    hallo, er is me toch iets niet duidelijk, ondanks al mijn gesurf (een advies van 600 euro van de bank zelf lijkt me wat overdreven voor maar 1 vraag):
    is het nou zo dat, als ik een bankspaarrekening open in 2013, en er eenmalig 25000 euro op stort en verder niets, in 2014 over 2013 geen vermogensbelasting over die gehele 25000 euro hoef te betalen? en wat doe ik dan verder met box 1? ik heb idd ook nml een pensioengat. eigenlijk toch twee vragen! Smile

      /   Beantwoorden  / 
  4. Juul

    Saab@ Jaarlijks is bepalend wat jij op jouw spaarrekening hebt staan per 1 januari. Stel jij hebt 1-1-2014 €25.000 staan op jouw rekening. Er geldt een vrijstelling van €21.139. Over het meerdere moet er dus belasting worden voldaan. Op 1-1-2015 wordt er weer gekeken naar de hoogte van het spaargeld en zal weer belasting geheven worden over het bedrag boven de vrijstelling.De betreffende €25.000 zit in box 3 en heeft geen invloed op box 1. In box 1 valt het inkomen en de eigen woning.

      /   Beantwoorden  / 
  5. Jochem Kessens

    @Saab
    De reactie van Juul is niet juist. Banksparen zit in box 1 en niet in box 3. Over het saldo dat op de bankspaarrekening staat betaal je geen vermogensrendementsheffing.

    Het geld dat je op een bankspaarrekening mag storten is afhankelijk van je jaarruimte. Je jaarruimte is een formule opgesteld door de fiscus waarmee je je pensioengat kunt berekenen. De uitkomst van de formule is het bedrag dat je mag storten. Vervolgens trek je het gestorte bedrag af van je inkomstenbelasting en krijg je dus geld terug. Als je uiteindelijk met pensioen gaat, kun je het saldo van je bankspaarrekening in tenminste 5 jaar in maandelijkse termijnen laten uitkeren. Over de uitkeringen betaal je wel inkomstenbelasting, maar die is doorgaans lager dan de belasting die je hebt teruggekregen waardoor er fiscaal voordeel ontstaat.

      /   Beantwoorden  / 
    1. saab

      Hoi Juul, dank voor je reactie! Is het dus zo dat ik, als ik meteen 25000 stort dit jaar (op een bankspaarrekening idd), dat dat bedrag dan voor 2014 (2013 is te laat ja) niet meer als vermogen wordt gezien en ik voor dat bedrag dus meteen geen vermogensbelasting hoef te betalen? En wat betreft box 1: ik kan dan alleen over 2013 een jaarruimte aftrekken (plus reserveringruimte van 7 jaar daarvoor) ? Met andere woorden: ik MAG wel meer storten maar ik kan dan alleen mijn jaarruimte aftrekken van dat bedrag?

        /   Beantwoorden  / 
      1. Jochem Kessens

        Beste Saab,
        Het is inderdaad zo dat je met een storting op een bankspaarrekening het geld ‘verhuist’ van box 3 naar box 1. Per 1-1-2014 zal dat zichtbaar zijn in der vermogensrendementsheffing.

        Je mag alleen je jaarruimte en inhaal/reserveringsruimte storten en in aftrek nemen. Let wel op, hier gelden maximale bedragen voor.
        En meer storten dan je jaarruimte is niet verstandig omdat over de uitkering straks belasting wordt geheven. Je zou dan belasting betalen over geld dat niet in aftrek is genomen. Dat is dus nadelig

          /   Beantwoorden  / 
        1. Saab

          Hoi Jochem, dank voor je reply. Het is alleen zo dat ik geen vermogensbelasting meer wil betalen vanaf 2014; ik ben volledig afgekeurd en ontvang door dit kleine vermogen ook al geen huursubsidie. Dus wat zou ik dan kunnen doen?

            /   Beantwoorden  / 
          1. Jochem Kessens

            Dat is lastig te zeggen zonder uw gehele financiele plaatje te kennen.
            Een mogelijkheid is Groenbeleggen / sparen. Een bedrag in een dergelijk fonds is vrijgesteld van box3 heffing tot € 56.420,-.
            zie ook http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/belastingtarieven/inkomstenbelasting/box-3

            Diverse banken hebben zo’n groenfonds. Eventueel ook tegen spaarrente. De rente is echter vaak belabberd en veelal kunt u niet vrijelijk over uw geld beschikken

              /  
      2. saab

        bedankt weer voor uw antwoord! met mijn minimale wao heb ik echt huursubsidie nodig. het bedrag wat ik nog heb wil ik dus ook voor na mijn 67 ste reserveren (wanneer ik alleen aow zal ontvangen wat nog veel minder is dan mijn wao nu), en wel op de juiste manier. met groen beleggen (waar ik me idd ook in verdiepte) krijg je geen huursubsidie, met banksparen wel.. maar het is toch niet zo erg om die 25000 nu in zijn geheel te storten? ik zal er dan zo’n 30 jaar geen vermogensrendementheffing over moeten betalen van 1.2 procent. dat weegt toch op tegen alle jaren dat ik geen jaarruimte kan aftrekken?

          /   Beantwoorden  / 
        1. Jochem kessens

          Het grootste nadeel zit niet in de aftrek die je niet neemt, maar in het feit dat je op je 65ste het spaarsaldo in tenminste 60 termijnen moet laten uitkeren en over die uitkeringen wel belasting moet betalen.

            /   Beantwoorden  / 
          1. saab

            maar de belasting is dan toch wel veel lager.. ik vind het echt moeilijk. Ik weet nu nog steeds niet of ik nu het hele bedrag kan storten of niet..

              /  
          2. Jochem Kessens

            Beste Saab,
            Je moet zelf de afweging maken wat het je waard is. Als je nu 25000 voor 30 jaar wegzet krijg je zo’n 4% rente. Na 30 jaar heb je dan zo;n € 81.000. Laat je die uitkeren in 60 termijnen dan ontvang je bruto € 1.528 en netto € 1.150 per maand (huidige belastingtarieven voor 65plussers). Je geeft daarmee dus € 25.680 aan de staat met deze constructie. Daarbij ga ik uit van de huidige wetgeving. Mogelijk is tegen die tijd de belasting hoger.

            Dit zou je moeten afzetten tegen een situatie waarin je gewoon rente ontvangt, eventueel vermogensrendementsheffing betaalt maar ook de subsidie die je misloopt.

            Daarbij komt dat 30 jaar een hele lange tijd is, waarin nog een hoop kan veranderen. Bij storten op een bankspaarrekening is er geen weg meer terug. Het geld staat dan vast waarna je het niet kan gebruiken voor een grotere eenmalige uitgave.

            Wij openen dagelijks bankspaarrekeningen voor consumenten, maar die worden altijd gebruikt voor het doel pensioenaanvulling, waarbij de fiscale voordelen benut worden.

            Ik raad u aan de jaarruimte en reserveringsruimte te berekenen en goed na te denken of u het bedrag echt wel kunt missen. Nogmaals het druist tegen mijn gevoel in om geld op deze wijze vast te zetten zonder dat daar fiscaal voordeel aan gekoppeld is. Maar het is uiteindelijk je eigen beslissing.

              /  
    2. Juul

      Jochem, mijn reactie was gebaseerd op een spaarrekening en niet op een bankspaarrekening. Ik was in de veronderstelling dat hij spaarrekening bedoelde, want op een bankspaarrekening kun je niet zomaar €25.000 storten.

        /   Beantwoorden  / 
  6. saab

    helaas zie ik geen reactie hier staan terwijl ik wel een mail kreeg waarin stond dat jochem had gereageerd om 14.50 uur vandaag..?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Juul

      Saab, ik heb de spamfilter gecontroleerd, maar er is niets blijven steken. De materie is te complex om jouw exacte financiele situatie te kunnen bepalen.
      Ik zou zeggen wees niet bank voor de vermogensrendementsheffing (vermogensbelasting). Uitgaande van €25.000 zit je maar €3.861 boven de vrijstelling. De heffing bedraagt dan slechts €46,33. Heb jij ook nog een fiscale partner? In dat geval blijf je volledig binnen de vrijstelling.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Saab

        Beste Juul, dank voor je reactie. De materie is gelukkig niet heel erg complex, vergeleken met andere situaties. Ik ben niet ‘bang’ voor de box 3 heffing; het gaat me vooral om de huursubsidie die ik al jaren misloop. Die heb ik wel echt nodig met 840 netto per maand (en een huur van 465)
        Maar bedankt!

          /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.