Belaste reiskostenvergoeding per 2013

De bezuinigingsplannen per 2013 vallen voor iedereen slecht uit, maar de werknemers die ver van hun werk wonen, zijn financieel extra de klos.

Op dit moment mag de werkgever €0,19 onbelast vergoeden aan de werknemer aan reiskosten. Als de plannen per 2013 door gaan, zal deze vergoeding in de toekomst bruto verstrekt worden. Met andere woorden, de reiskostenvergoeding wordt bij het inkomen opgeteld. Dit is vooral slecht nieuws voor forenzen die ver van hun werk wonen.

Dit is extra zuur doordat de in het verleden vastgestelde 19 cent nu al niet eens meer voldoende is om de reiskosten te dragen. Dit wordt vooral veroorzaakt door de steeds verder stijgende kosten van brandstof.

Er is echter een manier om belastingheffing te voorkomen. Overgeld.nl wijst hun lezers op de mogelijkheid om vanaf 2013 gebruik te maken van de werkkostenregeling in plaats van de reiskostenregeling. Binnen de werkkostenregeling is het mogelijk om de werknemers een extra belastingvrije vergoeding te verstrekken tot 1,4 procent (1,6 procent in 2013) van zijn totale loonsom. Uit hetzelfde potje worden ook de kerstpakketten betaald. De werkgevers moeten hier echter wel aan mee willen werken.

Helaas biedt het geen oplossing, doordat de maximale bedragen in de meeste gevallen niet dekkend zal zijn. Toch maar even een gesprek aanvragen met de werkgever om de alternatieven te bespreken.

Lees ook:Wat is een personeelslening?
Lees ook:Onredelijke forenzentaks van de baan?
Lees ook:Waar wordt vakantiegeld aan uitgegeven?
Lees ook:Spaarrente boven drie procent
Lees ook:Belastingheffing over dertiende maand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.