Mannen gaan minder premie betalen, vrouwen meer

Discriminatie door verschillende premies te vragen voor mannen en vrouwen zal in de toekomst niet meer toegestaan zijn. Dit is het resultaat van een uitspraak van het Europees Hof van Justitie.

In een ver verleden werden er bij bepaalde bedrijven alleen pensioenregelingen aangeboden aan de mannelijke medewerkers. Dit is een regelrechte vorm van discriminatie. Iemand bewust achterstellen op basis van het geslacht is volkomen onterecht. Premieverschillen in bijvoorbeeld de overlijdensrisicoverzekering, zijn echter gebaseerd op het risico dat de verzekeraar loopt.

De verzekeraars baseren hun premies onder andere op het risico dat ze lopen om een uitkering op de polis te moeten verrichten. Autobezitters met een verleden met schuldschades, zullen een hogere premie betalen in vergelijking met verzekerden die al jaren (aantoonbaar) schadevrij hebben gereden.

De premie voor de overlijdensrisico is onder andere afhankelijk van de leeftijd van de verzekerde en het geslacht. Stel, een verzekeraar sluit twee overlijdensrisicoverzekeringen af. Eén op het leven van een 35 jarige man, en één op het leven van een 35 jarige vrouw. Statisch gezien wordt de vrouw ouder, dus zal de verzekeraar een lagere premie in rekening brengen bij de vrouw. In de toekomst zullen deze verschillen verdwijnen.

In de praktijk zal blijken dat een dergelijke aanpassing voor niemand goed is. De besparingen voor de mannen vallen tegen, en de vrouwen krijgen een fors hogere premie te betalen. De verzekeraars moeten namelijk weer hoge kosten maken om het geheel aan te passen, en rekenen dit door aan de klant.

And the winner is…………niemand!

Lees ook:Mannen en vrouwen gaan dezelfde premie betalen
Lees ook:Premie overlijdensrisicoverzekering afhankelijk van postcode
Lees ook:Premie zorgverzekering 2013 fors hoger
Lees ook:De kosten van een overlijdensrisicoverzekering
Lees ook:Jongeren betalen de hoofdprijs voor een autoverzekering

Eén reactie op “Mannen gaan minder premie betalen, vrouwen meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.