BTW omhoog, loonbelasting omlaag

Staatssecretaris Frans Weekers van Financien wil wijzigingen doorvoeren in de loonbelasting. Het systeem moet vereenvoudigd worden en de belastingdruk op het inkomen moet omlaag. Daar staat tegenover dat wij meer BTW moeten gaan betalen op consumptiegoederen.

Door de loonbelasting te verlagen moet het arbeidsparticipatie gaan stijgen. Er wordt meer belasting geheven op onze uitgaven en onze netto inkomsten gaan omhoog. De tarieven liggen nu op 33, 42 en 52 procent. Deze zouden een paar procentpunten kunnen zakken.

Eigenlijk willen wij maar één ding weten, wat gaat het ons meer opleveren, en hoeveel gaan onze uitgaven omhoog? Ik vind dergelijke plannen volledig ondoorzichtig en zij kunnen ons van alles vertellen, maar hoe gaat het in de praktijk uitpakken?

Het beste voorbeeld hierin is de zorgverzekering. Tot 2006 hadden de lagere inkomens recht op een ziekenfondsverzekering in plaats van de dure particuliere ziektekostenverzekering. Met de introductie van de nieuwe zorgverzekering zouden de lage inkomens er niets op achteruit gaan, want het verschil werd gecompenseerd met de zorgtoeslag. Dit was inderdaad het geval, maar jaarlijks werden de lasten steeds ondragelijker voor de lage inkomens.

Mogelijk was dit ook gebeurt met de ziekenfondsverzekering, maar ik heb er een belazerd gevoel aan overgehouden.

Lees ook:Snijden in de zorgtoeslag
Lees ook:Het trucje met de zorgverzekering
Lees ook:Zorgverzekering in stapjes steeds duurder
Lees ook:Energierekening weer omhoog!
Lees ook:Zorgpremies per 2010 omhoog!

Eén reactie op “BTW omhoog, loonbelasting omlaag

  1. Danny

    Uitstekend plan belasting op arbeid omlaag! Dit zou gefinancierd kunnen worden door accijns op kerosine te heffen. Werken loont dan en je kan zelf bepalen waar je je geld aan uitgeeft. Natuurlijk moeten we eerste levensbehoefte die iedereen nodig heeft niet extra gaan belasten :-)

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.