Trouw aan de Euro of terug naar de gulden?

euromuntenEuropeanen vrezen voor het voortbestaan van de Euro. De laatste maanden lijkt de Euro steeds minder stabiel te worden door economische problemen van landen die de Euro als betaalmiddel hebben.

Binnen de EEG werd al in 1979 gesproken over een gezamenlijke munt. Op 7 februari 1992 is het Verdrag van Maastricht ondertekend, waardoor de eerste stap werd gezet naar de Euro. Op 1 januari 2002 was het zover, de twaalf deelnemende landen kregen een nieuw wettig betaalmiddel. De omrekenkoers was: €1 had een waarde van fl. 2,20371.

Eén Europa
De aan de Euro deelnemende landen hebben een grote afhankelijkheid van elkaar. Op 2 mei 2010 moest de EU en het IMF, Griekenland te hulp schieten om de economie van Griekenland te redden. Om dit terug te kunnen betalen moet het land fors gaan besparen. Tot en met 2012 moeten zij dertig miljard euro gaan besparen. De Griekse burgers komen nu in opstand. De BTW gaat omhoog en salarissen en pensioenen worden bevroren, en er zal gekort worden op de dertiende en de veertiende maand van ambtenaren.

Terugbetaling
Economen gaan er al vanuit dat volledige terugbetaling niet zal gaan lukken. Een deel van het schuldbedrag zal gesaneerd moeten worden, dus dat gaat weer ten koste van de andere landen die in Griekenland geïnvesteerd hebben, waaronder Nederland.

Terug naar de gulden
De PVV heeft in haar verkiezingsprogramma staan dat zij terug willen naar de gulden. Dit is eenvoudig om te roepen, maar dat zal waarschijnlijk ook weer andere consequenties hebben die ook weer koopkracht gaat kosten.

Lees ook:Krijgen we de gulden terug?
Lees ook:Noord-Euro in plaats van de Euro?
Lees ook:Terug naar de gulden
Lees ook:Nederland is financieel gezond
Lees ook:IJslanders zijn tegen terugbetaling van Icesave tegoeden

21 reacties op “Trouw aan de Euro of terug naar de gulden?

  1. inge

    ik zou het persoonlijk geweldig vinden dat de guldens terug kwamen ,mensen hebben veel problemen met de euro en daar word niet naar gekeken.euro is de de helft van de duldens die we vroeger hadden en dat deed ons niet goed , veel uitzettingen problemen met betalingen we moeten beter op gaan letten met de euro anders komen we niet uit met ons geld ,guldens waren makkelijker te verdelen over de maand dit werkt nog steeds niet die euro mensen hoor je nog vaker klagen ,en zeggen van mij huh mag de gulden terug en terecht

      /   Beantwoorden  / 
  2. Debora

    Lijkt me onzin terug te gaan naar de gulden. Ja, we hebben te leiden onder de Grieken. Maar we hebben ook voordeel aan de sterke landen in de eurozone. Kijk maar naar Groot Brittannië. Die hebben de eigen munt gehouden en zitten met grotere economische problemen dan wij.
    Ik krijg ook het gevoel dat de meeste mensen die terug willen naar de gulden illusies hebben over de gevolgen, zoals Inge hierboven. De meest logische stap zou namelijk zijn om wat nu een euro is een gulden te noemen en nieuwe munten in te voeren. Want als je terug gaat naar de oude waarde van de gulden, kun je er blind vanuit gaan dat diverse bedrijven weer creatief gaan omrekenen en de prijzen extra opstuwen.

      /   Beantwoorden  / 
  3. inge

    als je zo reageerd debora moet je wel flink wat verdiene anders praat je niet zo kijk naar mensen met een uitkering meeste hebben daar problemen mee schulden uitsettingen enigste wat ze doen is klagen prijzen zijn te duur alles is met 1 euro omhoog gegaan ik denk dat ze wel gelijk hebben ,alles wat vroeger 1 gulge is is nu 2euro ,mensen rekenen alles nog om

      /   Beantwoorden  / 
    1. Debora

      Inge, mijn reactie heeft niets te maken met hoe veel ik verdien. Waar het om gaat is dat het een illusie is te denken dat het leven weer goedkoper wordt als je de gulden weer in voert.
      Ja er zijn bedrijven geweest die de euro hebben gebruikt om prijzen extra omhoog te gooien. Maar nu terug rekenen naar de gulden zonder 8 jaar inflatie mee te rekenen is naïef. Net als nu nog de euro de schuld geven van het feit dat men maandelijks niet rond komt. We hebben die munt nu 8 jaar en tenzij je 70+ bent en überhaupt problemen hebt met geld, zou je er aan gewend moeten zijn. Omrekenen is onzinnig. Hopen dat alles weer dezelfde prijs krijgt als in 2002 is onrealistisch.

        /   Beantwoorden  / 
  4. inge

    ben het niet eens met je debora heeft niets met geld meer te maken ,heb het over de mensen die een uitkering hebben en die hebben het erg zwaar die kunne geen lening krijgen of wat exstras kopen om het lichter te maken voor ze, mensen met geld hebben het makkelijker die hoor je niet zeueren ,en ik zelf ben geen 70 maar 53 dus ik weet wat het is om geldzorgen te hebben ,ik denk dat je het zelf nooit hebt gehad is mijn mening,maar illusie is het niet en het kan terug komen als iedereen er achter staat mensen zijn egoisties tegen woordig en de kamer is corrupt

      /   Beantwoorden  / 
    1. Debora

      Inge, ik ontken niet dat er mensen zijn die het financieel moeilijk hebben. Maar waarom denk je dat het invoeren van de gulden het voor die mensen makkelijker maakt?

        /   Beantwoorden  / 
  5. inge

    huren zijn verdubbeld gas en licht ook ziekenfonds is verdubbelt zijn juist die dingen die het moeilijk maken 1 gulden in geen gulden meer euro is 2 zoveel dus heb daar me eigen mening over,rijken mensen worden rijker arme mensen armen zo zit de wereld eruit wij klachen niet de arme mensen om meer geld en het toch proberen er mee rond te komen maar rijken mensen willen meer zou jij in mijn schoenen willen staan met al me schulden ,denk het niet kom je niet eens mee rond

      /   Beantwoorden  / 
    1. Debora

      Dat ontken ik allemaal niet. Maar je lost die problemen niet op door de gulden weer in te voeren. Je lost dat op door er voor te zorgen dat mensen meer inkomsten krijgen. Betere toegang tot goed betaald werk. Realistische uitkeringen. Mensen aanmoedigen extra werk te doen naar hun reguliere baan: eigen bedrijfje, dingen maken verkopen via Marktplaats, etc.
      Het invoeren van de gulden zal dit allemaal niet doen. Het invoeren van de gulden zal helemaal niets doen om het leven meer betaaldbaar te maken.

        /   Beantwoorden  / 
  6. inge

    moet je toch bij de kamer wezen geld meer krijgen we niet dus gulden terug

      /   Beantwoorden  / 
    1. Debora

      Ik weet of je het nu echt niet snapt of het niet wilt snappen, maar hier komt ‘ie voor de allerlaatste keer. De gulden weer invoeren maakt het leven NIET GOEDKOPER, laat de prijzen NIET DALEN en levert mensen in een slechte financiële situatie GEEN ENKELE VERLICHTING. Als je de gulden terug wilt, prima, maar als je denkt dat je daar financieel wat mee op schiet zal het je bar tegen vallen.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Ron

        Ja mefrauw Debora u snapt ut zelluf niet, Het de schuld van de kamer en de hoge piete. En as we nou de gulden terug krijgen, wat kan als we het maar willen, dan verdiene we gelijk twee keer soveel. Snappu? Want je krijg twee guldes voor een euro. Dat ken toch een kind begrijpe? Dus ik wil de gulde terug, want dan krijg ik er tenminste twee. Seg maar nee, dan kreig je er twee. En daarom stemp ik dus op Wilders, wamt die is ook tege de Turken in Europa en die gaat er vast ook voor sorrege dat de gulden weer terugkomp, want hij heb ut zelluf gezech, hij wilt een bloeiend Nederland en geen Nederland dat naar de klote gaat, soals nu met de euro.

        Weg met die klote euro. Toen is de ellende begonne!

        ;-)

          /   Beantwoorden  / 
        1. Patrick

          Dus je denkt dat alleen de lonen worden verdubbeld op het moment dat wij terug gaan naar de gulden? Oké de lonen worden verdubbeld maar hoe zit het met de huren? Of je biertje in de kroeg? Worden die ook verdubbeld of, zoals we met de invoering van de EURO hebben gemerkt, meer dan verdubbeld? Het is geen goed idee om nu de EURO terug te gaan draaien. En probeer ook eens in te denken wat de internationale gevolgen zijn als wij de euro terug draaien. Hoe hoog zal de inflatie dan wel niet oplopen? Hoe hoger de inflatie, hoe duurder de spullen en diensten worden. Hoeveel zal een liter benzine gaan kosten? Welke hoofdkantoren blijven in Nederland, welke verhuizen dan toch maar naar Londen of Berlijn? Hoeveel banen zullen er verloren gaan? Kunnen onze boeren hun producten nog kwijt op de europese markt of worden ze volledig uitgesloten? Tja… daar denk ik dan aan op het moment dat aan mij gevraagd wordt over het afschaffen van de euro.

            /   Beantwoorden  / 
          1. Ron

            Sjeesjeesjees.. ik mot ook alles uitlegge… Nauw, noges dan. Keik, de lonen, ja, die kreig je dan dubbelt. Want 1000 euros is 2000 guldens ja? En de koffie, die koste in de kroeg vroeger ook 2 gulden. Dus als we nauw de gulden weer terugkreige, dan heb ik 2000 guldens en ken dan 1000 koffies kope, en met de euros kant ik der maar 500 kope. Is het nauw zo moeilijk? Is de kroegbaas ook weer blij!

            Sorry Patrick, dat je dit zo serieus nam, het was een parodie en enigszins ironisch bedoeld. Maar welbedankt voor je extra pleidooi voor de euro, want zoals ik al eerder, elders opmerkte; wie denkt dat de gulden ooit nog terugkomt is een luchtfietser.

            Ron.

              /  
  7. Dunstan

    Lijkt me onzin terug te gaan naar de gulden. Ja, we hebben te leiden onder de Grieken. Maar we hebben ook voordeel aan de sterke landen in de eurozone. Kijk maar naar Groot Brittannië. Die hebben de eigen munt gehouden en zitten met grotere economische problemen dan wij.Ik krijg ook het gevoel dat de meeste mensen die terug willen naar de gulden illusies hebben over de gevolgen, zoals Inge hierboven. De meest logische stap zou namelijk zijn om wat nu een euro is een gulden te noemen en nieuwe munten in te voeren. Want als je terug gaat naar de oude waarde van de gulden, kun je er blind vanuit gaan dat diverse bedrijven weer creatief gaan omrekenen en de prijzen extra opstuwen.
    +1

      /   Beantwoorden  / 
  8. Jan

    40 MILJARd ABN KRIJGEN WE NIET TERUG.
    Griekse geld ook niet.
    Afschaffen nee…maar wel amdere regels..

      /   Beantwoorden  / 
  9. Graco financial

    Dus je denkt dat alleen de lonen worden verdubbeld op het moment dat wij terug gaan naar de gulden? Oké de lonen worden verdubbeld maar hoe zit het met de huren? Of je biertje in de kroeg? Worden die ook verdubbeld of, zoals we met de invoering van de EURO hebben gemerkt, meer dan verdubbeld? Het is geen goed idee om nu de EURO terug te gaan draaien. En probeer ook eens in te denken wat de internationale gevolgen zijn als wij de euro terug draaien. Hoe hoog zal de inflatie dan wel niet oplopen? Hoe hoger de inflatie, hoe duurder de spullen en diensten worden. Hoeveel zal een liter benzine gaan kosten? Welke hoofdkantoren blijven in Nederland, welke verhuizen dan toch maar naar Londen of Berlijn? Hoeveel banen zullen er verloren gaan? Kunnen onze boeren hun producten nog kwijt op de europese markt of worden ze volledig uitgesloten? Tja… daar denk ik dan aan op het moment dat aan mij gevraagd wordt over het afschaffen van de euro.
    +1

      /   Beantwoorden  / 
  10. Jan

    Graco, verkapte populist.
    Leer eens zelf denken ipv alles na te roepen.

    Prijzen zijn niet hoger geworden dat is uitgerekend.
    Mensen hebben het gevoel dingen duurder zijn geworden.
    Bewijs heb je hiervoor niet.

    Dit soort reacties sterkt mijn wil om 90% van Nederland zijn stemrecht te ontnemen.

      /   Beantwoorden  / 
  11. Patrick

    Zeg Jan,

    Geloof jij werkelijk dat de prijzen niet zijn verhoogd met de invoering van de €uro? Toevallig werkte ik bij een hotel in Amsterdam, dit hotel heeft 3 maanden voor de €uro werd ingevoerd de prijzen afgerond op hele €uro’s en de prijzen met 10% verhoogd. Dit is geen uitzondering, zeker in Amsterdam niet. Ja, wellicht heb je gelijk dat de prijzen in de supermarkt niet teveel zijn gestegen, maar in de horeca wel! Dat zegt het CBS ook. De lunch in de bedrijfskantine en horeca is in prijs gestegen. Wanneer je zelf je lunch meeneemt niet. Tja.. het draait allemaal op perceptie en jij bent iets te positief. Ik bedoel, er zijn wel degelijk segmenten waar de prijzen omhoog zijn gegaan. Ook voor particulieren.

    Jou reactie sterkt mijn gevoel niet alleen de helft van Nederland die onbewust onbekwaam is hun stemrecht af te nemen, maar ook van de helft van de Nederlanders die denken bewust bekwaam te zijn.

      /   Beantwoorden  / 
  12. sas

    weg met de euro terug met de gulden
    ik hield vroeger nog wel5 gulden over aan het eind van de maand
    ik kom nu minimaal 50 euro tekort in de maand
    nee de euro heeft geen goed gedaan

      /   Beantwoorden  / 
  13. Piet

    Gulden terug :) Euro-teken is er voor in de plaats gekomen ;) . PVV op 1 :) Baas in eigen land, geld in eigen land :) .

      /   Beantwoorden  / 
  14. Bank

    De euro heeft ook een positieve bijdrage *het schijnt* geleverd aan de handel binnen europa ivm wisselkoers blabla, maar ik zelf heb nooit vertrouwen gehad in de euro en met mij vele anderen. Geld heeft waarde = vertrouwen consument. Alles is gewoon duurder geworden. Check maar in de fastfoodwereld.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.