Eerste hulp bij geldzaken?

Vanuit de Tweede Kamer gaat er vandaag een voorstel naar minister Hirsch Ballin. Ze pleiten voor een hulplijn, waar mensen mee kunnen bellen als ze op het punt staan een hypotheek, verzekering of belegging afsluiten. Het artikel in de Telegraaf hierover doet het voorkomen als een hulplijn, maar ik denk dat ze het bedoelen als een checkpunt om te voorkomen dat je in frauduleuze producten stapt. Een onafhankelijk meldpunt om te controleren of iets wel klopt.

Ik ben toch heel benieuwd hoe ze dat voor zich zien. Of dienstverleners de benodigde vergunningen hebben kan al gecontroleerd worden bij de AFM. Wat zouden ze meer kunnen doen bij die hulplijn? Ze kunnen niet even snel een second opinion geven over het advies, dus lijkt het me dat het echt over producten gaat. Gaat een medewerker van het ministerie dan zeggen: “Mevrouw, die hypotheek zou ik niet afsluiten hoor, dat is misschien wel een frauduleus product”?

Een PvdA-er stelt: “We zien nogal wat financiële fraude met duistere producten, We moeten consumenten in bescherming nemen.” Hij heeft natuurlijk gelijk over die financiële fraude en die duistere producten, maar hoe een telefoonlijn hierbij moet helpen? Snapt iemand wat hij precies voor ogen heeft? En wat vind jij van het idee?

Lees ook:Een helpdesk tegen fraude
Lees ook:Hypotheekproduct van het jaar: Florius Verzilver Hypotheek
Lees ook:Financieel rijbewijs verplicht
Lees ook:Zorgpremie kan fors omlaag
Lees ook:Laat je niet oplichten!

2 reacties op “Eerste hulp bij geldzaken?

  1. Patrick

    Nee, heb niet voor ogen wat bedoelt wordt. Maar ik hoop dat ze het niet bedoelen voor hypotheken en kredieten, maar voor de beleggingen boven de EUR 50.000 waar de AFM geen toezicht op houd…

      /   Beantwoorden  / 
    1. Anneke Ranzato-Versloot

      Ja precies, dat zou toegevoegde waarde hebben. Alhoewel het dan nog steeds lastig is want wat kan het ministerie zeggen? Weinig meer dan dat het product niet onder toezicht staat lijkt me…

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.