Wat paniek met spaarders doet

Paniek bij spaarders door sms-geruchtWat doe jij als je hoort (of in een sms-je leest) dat de bank waar jouw spaargeld staat op het punt staat failliet te gaan? Je laat waarschijnlijk alles vallen om naar een bankkantoor te gaan en je geld op te nemen. Zo ging het in ieder geval in Hong Kong, waar een gerucht over de Bank of East Asia (BEA) zorgde voor lange rijen voor alle kantoren. Volgens zowel bank als financiële autoriteit is er niets aan de hand, maar toch… zo’n paniekaanval kan juist problemen veroorzaken.

Het doet me een beetje denken aan een film die wij altijd in de kerstperiode kijken hier thuis. Een oude film: “It’s a wonderful life”. Heerlijk verhaal, maar daar gaat het niet om. Daar komt een bank ook ernstig in de problemen omdat de spaarders problemen vermoeden en hun geld komen opnemen.

Dat is op zich een mooi aspect van de depositogarantieregeling. Er vanuit gaande dat deze zo hard is als-ie lijkt (zie de reacties onder dit artikel) hoeven mensen met bedragen tot € 20.000 per persoon op een spaarrekening zich geen zorgen te maken en tot € 40.000 maar heel beperkt. Daarmee zou zo’n panieksituatie misschien minder snel voorkomen?

Mensen die hogere spaarsaldi hebben zijn hun gelden wel aan het spreiden naar het schijnt. Een logische actie om paniek te voorkomen: de garantieregeling geldt immers per persoon per bank.

Lees ook:The house of sand and fog… open je post!
Lees ook:Sparen op een spaarrekening in Servië
Lees ook:Geld maakt wél gelukkig!
Lees ook:Spaarders Van der Hoop krijgen meer terug
Lees ook:Niemand doet mee met de loterijen voor een bak ijs

Eén reactie op “Wat paniek met spaarders doet

  1. fred

    zolang de Nederlandse Bank tot EUR 20.000,= je spaargeld vergoed is er niks aan de hand.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.