Europese regels voor lenen beter!

Afgelopen week is er een nieuwe Europese richtlijn voor consumentenkrediet goedgekeurd door het Europese Parlement. Voor geldleningen tussen € 200 en € 75.000 worden de regels in de hele Europese Unie gelijkgetrokken. Is dat nu wel of niet gunstig voor de Nederlandse consument?

Het lijkt erop dat het antwoord “wel” moet zijn. Zo krijgt men standaard een bedenktijd van 14 dagen – binnen die tijd kun je een afgesloten lening zonder opgaaf van redenen ongedaan maken. Daar mogen geen kosten bij gehanteerd worden. Voor als je na een paar dagen spijt krijgt van je BECAM krediet.

En een sterke verbetering is dat de hoge automatische boetes bij vervroegde aflossing gaan verdwijnen. Dat is een naar addertje onder het gras bij sommige verstrekkers van persoonlijke kredieten. Als je een meevaller hebt waardoor je het krediet sneller wilt inlossen dan gepland, moet je een boete betalen.

De uniformiteit moet ertoe leiden dat kredieten uit verschillende Europese landen gemakkelijker met elkaar te vergelijken zijn. Daardoor zou de concurrentie scherper worden en de tarieven dalen. Zo is lenen in Nederland gemiddeld 1% duurder dan in België!

Zie ook:
-
Lenen aan banden
- Moeten reclames voor lenen verboden worden?

Lees ook:Hoe werkt een doorlopend krediet?
Lees ook:Rente daalt, maar leenrente niet
Lees ook:Extra register voor ‘overige schulden’
Lees ook:Vakantiedagen sneller op maken
Lees ook:Wat maakt de persoonlijke lening persoonlijk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.