Lenen aan banden

Het is zover – en dat werd wel tijd. De Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland (VFN) heeft de normen voor het verstrekken van consumptief krediet aangescherpt. De normen zijn gebaseerd op de basisnorm van het Nibud van wat een gezin nodig heeft om van te leven. Overkreditering zou hierdoor niet meer mogelijk moeten zijn. Het aantal mensen dat nu in problematische schuldsituaties terecht komt is gewoon te groot.

In de nieuw vastgestelde gedragscode worden ook de bij kredieten afgesloten verzekeringen betrokken. Geen overbodige luxe, die verzekeringen zijn vaak schandaliger dan de kredieten zelf. Met lage rentes worden mensen getrokken om er vervolgens verplicht met meegeleend geld een verzekering (overlijden, werkloosheid, arbeidsongeschiktheid) bij af te sluiten. De premie is dan in één keer betaald en premierestitutie is doorgaans niet mogelijk.

Die nieuwe norm en gedragscode van de VFN zijn heel goed. Maar…. alleen bindend voor leden. Als je dan op de site van de VFN kijkt zie je op de ledenlijst natuurlijk NIET de beruchte clubs uit de DSB stal staan: BECAM, Frisia, Postkrediet en Lenen.nl. Als deze zich niet aan scherpere verstrekkingsnormen gaan houden, hoeveel zin zal het aanscherpen dan hebben?

Lees ook:VEH geeft af op hypotheekadviseurs
Lees ook:Maakt kredietcrisis lenen duurder?
Lees ook:AdvieSoap deel 16: Niet leuk maar wel belangrijk
Lees ook:Te hoge hypotheek afsluiten met paar klikken op Internet?
Lees ook:Woonlastenverzekering: let op wat je afsluit

Eén reactie op “Lenen aan banden

  1. Thijs de Groot

    Inmiddels zijn de normen voor leningen een stuk verder aangescherpt. Eindelijk ziet de toezichthouder in dat het de consument moet beschermen. Echter door het aanscherpen van de normen, zit momenteel wel de complete woningmarkt op slot. In mijn beleving is de toezichthouder te ver doorgeschoten en ik ben dan ook groot voorstander van maatwerk. Daarnaast denk ik dat starters (meer) gesubsidieerd moeten worden, om de markt weer op gang te brengen….. Lijkt me een leuke discussie!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.