Mogen gemeenten grenzeloos graaien?

Vandaag gaat de Vereniging Eigen Huis 750.000 protestbrieven overhandigen aan de fractievoorzitters van de Tweede Kamer. Protest tegen het voornemen om de hoogte van de Onroerende Zaak Belasting (OZB) per 1/1/2008 vrij te geven. Diverse gemeenten hebben al fikse verhogingen aangekondigd, bijvoorbeeld Waddinxveen: bijna 30% erbij!

De angst is dat gemeenten de OZB zullen gaan gebruiken als post om tekorten mee op te lossen. Het gebruikersdeel van de OZB is al afgeschaft, dus de woningeigenaren draaien daar dan voor op. Het is tientjeswerk per huishouden per jaar, maar als je naar het grote plaatje kijkt vind ik het protest terecht. Het moet niet zo zijn dat gemeenten zonder begrenzing en zonder benodigde motivatie hun OZB tarieven grof omhoog kunnen gooien.

Grappige protestsite trouwens van de VEH. Je kunt met één klik een protestbrief sturen aan de fractievoorzitters. Maar je kunt ook zien hoeveel brieven ze per persoon hebben ontvangen, of ze het gelezen hebben en of ze een reactie hebben gegeven. PvdA, VVD, SP en PVV (Geert Wilders) hebben gereageerd, de anderen niet.

Lees ook:Wat kost een rijbewijs? (verlenging)
Lees ook:Goedkoopste huizen staan in..?
Lees ook:BTW omhoog, loonbelasting omlaag
Lees ook:Werkgelegenheid stimuleren in Groningse gemeenten
Lees ook:Eerste woning kopen met Starterslening

Eén reactie op “Mogen gemeenten grenzeloos graaien?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.