Boiler rooms in opmars

Boiler rooms… wat moeten we ons daar nou weer bij voorstellen? De ruimte waarin de boiler van het warm water zich bevindt? Dat natuurlijk óók, maar waarom zou de AFM daarvoor waarschuwen? Nee, hier gaat het om frauderende clubs die naïeve consumenten ervan overtuigen om aandelen aan te kopen. Dit zijn alleen aandelen die niets waard zijn of niet eens bestaan. De term ‘boiler room’ is eraan gegeven omdat je de geluiden van een drukke handelsruimte hoort met veel rinkelende telefoons en roepende mensen. Dat wekt de indruk dat het een goedlopend bedrijf is en dat je snel moet beslissen.

Ze pakken het slim aan. Toon je enige interesse, dan krijg je een ‘senior adviseur’ aan de telefoon die je aanraadt met een klein bedrag te starten. Al snel bellen ze je weer om te vertellen dat je een fantastische winst hebt geboekt. Dus dat het slim is om meer te investeren. Tot het moment dat ze je niet meer bellen en ze niet te vinden zijn: je geld is weg.

Nog slimmer is dat je na een tijdje gebeld wordt door een ‘recovery room’ die je aanbiedt de aandelen terug te kopen. Ze zijn waardeloos, maar zij willen er nog wel iets voor geven. Dat is mooi! Je moet er wel behoorlijke kosten voor betalen, maar dan heb je in ieder geval een deel van je geld terug. Zou je denken. Maar ook hier hoor je na betaling natuurlijk niets meer van.

Zuivere oplichting dus. Hoe aantrekkelijk of overtuigend iemand ook is aan de telefoon: je gaat natuurlijk niet in op dat soort aanbiedingen. De belofte van hoge rendementen moet je altijd achterdochtig maken, helemaal als het telefonisch gebeurt. En krijg je zo’n telefoontje? Geef dan even een seintje aan de AFM, want die oplichters zijn behoorlijk lastig te pakken.

Lees ook:Klacht Typhone.nl
Lees ook:Geld voor je overtollig beltegoed
Lees ook:Verdientip: mobiele telefoon verkopen
Lees ook:Bellen vanuit het buitenland
Lees ook:Geld besparen: een abonnement zonder gratis smartphone

Eén reactie op “Boiler rooms in opmars

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.