Niemand let op de leenrentes

Wijzigingen in de hypotheekrente zijn eigenlijk altijd wel in het nieuws. Losse wijzigingen of de algemene tendens: de renteontwikkeling op het gebied van hypotheken wordt gevolgd. Dat de banken de renteverlagingen van de ECB niet volgden werd uitgebreid besproken en – toeval of niet? – kort daarna kwamen de meeste banken wel met een verlaging van de hypotheekrente. Maar kijkt er niemand naar de rentetarieven op consumptieve kredieten?

De rente op een persoonlijke lening leg je bij het afsluiten ervan gewoon vast, dus daar kun je weinig van zeggen. Tenzij je natuurlijk een lening hebt bij DSB Bank. Doorlopende kredieten hebben echter een variabele rente. Je zou toch zeggen dat ook daar een algemene renteverlaging effect zou moeten hebben? Nu volg ook ik die rentes niet op de voet, maar toevallig viel me in dit overzicht van meest recente rentewijzigingen (helemaal onderaan) op dat de rente op een doorlopend krediet bij FBTO en Centraal Beheer per 1 december is gewijzigd. Alleen: niet omlaag, maar omhoog!

Het zal wel weer te maken hebben met ‘eigenlijk niet willen uitlenen’. Zo’n verhoging geldt alleen ook voor bestaande klanten. Het voordeel van een doorlopend krediet is weer dat je ook gemakkelijk kunt oversluiten naar een ander, er zijn genoeg mogelijkheden om de voordeligste leenrente te vinden. Maar dan moet je dus wel in de gaten hebben dat ze de rente hebben verhoogd. Check dus je rekeningoverzicht van je doorlopend krediet goed: niet alleen kijken naar het saldo, maar zeker ook naar het rentepercentage!

Lees ook:Hoe werkt een doorlopend krediet?
Lees ook:Variabele rente blijft steken
Lees ook:De verschillende soorten leningen
Lees ook:Rente daalt, maar leenrente niet
Lees ook:Consument wil steeds meer lenen

Eén reactie op “Niemand let op de leenrentes

  1. onbekende

    Ik vind gedragingen van mijn bank onpersoonlijk. Bij een gesprek weten ze niet van je komst aan de balie of naam. En er wordt zelfs na 10 jaar teveel rente over verlaging gesproken. Pas na achterstand. Ik begrijp wel dat er bedrijven en personen misbruik maken van banken en dat ze dat risico niet goed afdekken en dat ik daarvoor moet betalen. Daarvoor doen banken ook geen tussentijdse liquiditeitscontrole’s. En roepen ze dit zelf op hun af vind ik.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.