Huizenmarkt krijgt een steuntje in 2011

kaartenhuisDe Overheid hecht veel waarde aan een stabiele huizenmarkt. Om de waarde van onroerend goed een steuntje in de rug te geven, wordt de mogelijkheid voor vrijstelling van overdrachtsbelasting verruimd van een half jaar naar één jaar.

Dit kan een mooie tegemoetkoming zijn voor mensen die met twee huizen zitten. Ze hebben een nieuwe woning gekocht en proberen nu om de oude woning te verkopen. Om verdere schulden te voorkomen kunnen ze besluiten om de nieuw aangekochte woning ook in de verkoop te zetten. Doordat de overdrachtsbelasting in sommige gevallen achterwege kan blijven, kunnen ze net iets eenvoudiger de nieuwe woning weer verkopen.

Het is echter niet zo dat de verkopers de betaalde overdrachtsbelasting terug ontvangen. Het voordeel is voor de koper van het huis. De verkopers hebben wel als voordeel dat ze het huis scherper in de markt kunnen zetten. Een groot deel van de te betalen kosten koper valt namelijk weg.

Waardestijging
In het geval het huis verkocht gaat worden voor een hoger bedrag dan waarvoor het huis gekocht is, moet er waarschijnlijk nog wel overdrachtsbelasting betaald gaan worden over het meerdere. Stel het huis wordt verkocht voor €5.000 meer, dan moet de koper over dit bedrag nog zes procent overdrachtsbelasting betalen.

Dit plan is nog niet definitief, maar gaat er waarschijnlijk wel komen.

Lees ook:Waarom zoveel overdrachtsbelasting?
Lees ook:Bij elkaar blijven om het huis
Lees ook:Huis verkopen door giften
Lees ook:Overdrachtsbelasting omlaag, spaarloon verdwijnt
Lees ook:AdvieSoap deel 12: Bijleenregeling bij samenwonen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.