In de makelaardij vallen er klappen

crisisGedurende de kredietcrisis is ook de financiële sector zwaar getroffen. Verzekeraars en banken hebben veel werknemers moeten ontslaan en nauwelijks nieuwe werknemers aangenomen. In deze sector zijn de klappen vooral hard aangekomen in de makelaardij.

De makelaars hebben het financieel goed gehad, maar de tijden zijn veranderd. Door de stagnerende huizenmarkt hebben zij minder huizen verkocht en ook hebben ze minder nieuwe hypotheken afgesloten. Daarnaast is de afgelopen jaren de concurrentie ook fors toegenomen. Door de prijsvechters zijn huizenbezitters gaan beseffen dat er geld te besparen valt bij het verkopen van hun eigen huis.

Lagere courtage en minder omzet
De verkopers gaan er tegenwoordig vanuit dat de hoogte van de courtage bespreekbaar is. In het verleden hielden de makelaars gewoon vast aan hun hoge courtage, maar dit kunnen ze niet blijven doen, want dat gaat klanten kosten. De makelaars verkochten veel hypotheken doordat ze dicht bij het vuur zaten.

Op het moment dat ze een huis verkopen, bieden ze de kopers gelijk aan om na te gaan in hoeverre ze het kopen van het huis financieel kunnen dragen. Minder huizen verkopen, houdt dus ook in minder verkoopgesprekken.

Lees ook:Onverkoopbare huizen
Lees ook:Executieveilingen toegankelijker voor particulieren
Lees ook:Hypotheekfraude – klacht tegen notaris
Lees ook:In Kassa: minicursus Zelf je huis verkopen
Lees ook:Huizenmarkt krijgt een steuntje in 2011

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.