Spaargeld ook weg bij Turkse prijsvechters?

MoneYou het beste Nederlandse alternatief voor je spaargeld?Okay, we kunnen weer rustig ademhalen want ons Icesave-spaargeld gaat terugkomen. Dan komt de overweging: wat gaan we nu doen qua spaarrekeningen? Naast mijn rekening bij Icesave heb ik ook een rekening bij AK Bank. En ik weet natuurlijk dat die onder de Nederlandse depositogarantieregeling, maar toch ben ik geneigd mijn geld er weg te halen en het bij een Nederlandse aanbieder te stallen. Dus niet bij Credit Europe. En ook niet bij NIBC Direct, al is dat echt een Nederlandse club.

Waarom? Lesje geleerd? Nou ja… de spanning over of je het geld terugkrijgt zal als het goed is niet spelen bij de banken onder het Nederlandse garantiestelsel. Maar toch. Je moet wel drie maanden wachten voordat je het geld terugkrijgt, als het misgaat met die bank. En ik weet het niet, maar over die drie maanden krijg je vast geen rente vergoed.

Nationalistisch gevoel opeens? Niet nationalistisch denk ik, wel vol waardering voor de Nederlandse aanpak van wat er de afgelopen week gebeurde. En de Nederlandse banken zullen minder snel in de problemen komen als alle Nederlanders hun geld ook bij “echt” Nederlandse aanbieders hebben staan.

En bovendien: het renteverschil met MoneYou is niet zo groot. Bij MoneYou krijg je immers ook nog steeds een rente van 5,1%! MoneYou is van ABN Amro, dus van de staat. Prachtig toch? Of vergeet ik hier bepaalde risico’s?

Want toch blijf ik zoeken naar de beste rente… maar wel bij een wat safere partij.

Lees ook:Zelfs 5,5% kan makkelijk bij NIBC Direct
Lees ook:Rentebericht: hoge rente op achtergesteld deposito
Lees ook:Als je belangrijk bent wél een behoorlijke rente bij ABN AMRO
Lees ook:Duitse roodstand naar maximaal 8%
Lees ook:Anadolubank wil ook meedoen

15 reacties op “Spaargeld ook weg bij Turkse prijsvechters?

  1. Bram

    Het risico van ABN en Moneyou is dat ze nu van de overheid zijn, maar binnen een jaar waarschijnlijk niet meer.
    Niet dat het risico dat enorm groot wordt, maar 100% garantie heb je dan niet meer. Overigens zijn de grote Nederlandse banken veilig. Die laten elkaar niet omvallen. Daarbij is veiligste van de wereld (!) ook gewoon in Nederland te vinden. Die boerenbank ja.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Niek

    Website Icesave gaat weer open
    11 oktober 2008 | 11:17 | FEM BUSINESS

    De website van de gestruikelde internetspaarbank Icesave zal komende maandag weer haar poorten openen. Dat zegt de Nederlandse Icesave-directeur Bas Stoetzer in een exclusief gesprek met FEM.

    De website van de gestruikelde internetspaarbank Icesave zal komende maandag weer haar poorten openen. Geldtransacties zijn niet mogelijk, maar de 128.000 Nederlandse spaarders kunnen wel hun elektronische afschriften bekijken en uitprinten, aldus Stoetzer. Daarmee kunnen ze hun claims richting de IJslandse staat en Nederland onderbouwen.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Steven

    Hoe meer spaargeld bij Fortis/ABN-AMRO/Moneyou wordt gestald, hoe groter de beurswaarde bij de privatisatie over enkele jaren, hoe kleiner de staatsschuld. Da’s mooi.

    Het nadeel is dat als zo’n AKbank of Credit Europe over de kop gaat doordat iedereen zijn geld verhuist naar Fortis/ABN-AMRO/Moneyou, en het garantiestelsel van toepassing wordt op de rekeningen bij deze banken, dat dan de overgebleven banken die in Nederland onder het depositogarantiestelsel vallen de uitkering aan de gedupeerde spaarders mogen bekostigen. Het lijkt me dat deze banken worden gecompenseert uit de bezittingen van de in Nederland gevestigde bank die in problemen is gekomen.

    Dat lijkt me nu ook de ellende met deze constructie bij een bank in een EU land of land gelieerd aan de EU die een bijkantoor in Nederland heeft die aanvullend deelneemt onder het depositogarantiestelsel. Zoals in het geval van Icesave, kunnen de in Nederland gevestigde banken op enigerlei wijze de gedane uitkeringen verhalen op de Ijslandse bank?

      /   Beantwoorden  / 
  4. Bouwe

    Credit Europe is een 100% Nederlandse bank. Tot 2007 heette het de Finansbank Holland en werd toen hernoemd naar Credit Europe Bank. Het internationale hoofdkantoor staat in Amsterdam. Ik zie het probleem niet.

      /   Beantwoorden  / 
  5. Anneke Ranzato

    Finansbank is een Turkse bank, Finansbank Holland was dus de Nederlandse tak daarvan. Dat het nu Credit Europe heet is alleen een naamswijziging geweest. Als je op de site van Credit Europe kijkt kun je de Holdingstructuur downloaden en zie je dat het uiteindelijk wel degelijk een bank is met de roots in Turkije. Dat hoeft geen probleem te zijn maar het is in mijn ogen meer risico dan een bank met de roots in Nederland.

      /   Beantwoorden  / 
  6. Rene

    Aaaaaaaaaaaaah, als zelfs iemand die goed is ingevoerd in de financiele wereld dit soort nerveuze prietpraat de wereld in gaat sturen dan is het einde toch echt zoek. Wat doet het er nou toe dat de aandelen van CE, of Akbank of andere prijsvechters met een niet-Nederlandse moeder niet in Nederlandse handen zijn? Een aantal Nederlandse banken zijn ook niet voor 100% in Nederlandse handen. Zolang een bank maar 100% onder het Nederlandse garantiestelsel valt is alles OK. En dat geleuter over 3 maanden renteverlies: door het verschil in spaarrente tussen genoemde banken en de bekende grootbanken heb je heel snel een extra potje opgebouwd om dat mogelijke “probleem” op te vangen. Anneke, het valt me zwaar van je tegen dat jij je ook laat leiden door dit soort emoties. Het valt nog mee dat je niet pleit voor het thuis bewaren van je in een oude sok. Zoals al vaker gezegd: door gebrek aan vertrouwen krijg je elke bank plat. Ook een grootbank.

      /   Beantwoorden  / 
  7. Anneke Ranzato

    Hmmm je kunt het nerveuze prietpraat noemen René, maar ik geef gewoon mijn persoonlijke overwegingen weer ten aanzien van mijn spaargeld. Daarmee stel ik me kwetsbaar op, maar dit is hoe het in mijn hoofd speelt. Zoals meestal in mijn blogberichten. Ongeacht hoe goed ik ben ingevoerd in de financiële wereld, ik neem het mezelf misschien daardoor wel extra kwalijk dat ik mijn spaargeld heb toevertrouwd aan Icesave en wil iets dergelijks niet nog een keer meemaken. En nee, ik vind het terugbrengen naar een grootbank tegen een veel te lage rente inderdaad geen optie. Maar zo’n MoneYou voelt voor mij beter. Dat is alles wat ik zeggen wil. En ik weet dat je gelijk hebt, dat door gebrek aan vertrouwen elke bank plat te krijgen is. Maar ja, vertrouwen heb je of niet. En dat gevoel kan veranderen in de loop der tijd.

      /   Beantwoorden  / 
  8. hans

    Rene, erg kort door de bocht. Die grootbanken draaien wel op voor de financiele gevolgen van het eventuele omvallen van een Baa3 bank als CE of een A3 bank als AK (ps een lagere rating dan die van Incesave/Landsbanki)
    Onderstaand de top3:
    1)Rabobank: Aaa
    2)ING Bank(Postbank): Aa1
    3)ABN Amro: Aa2

      /   Beantwoorden  / 
  9. willem

    Anneke, rendement en risico gaan hand in hand. Als je safe wilt sparen zou je naar de opmerking van Hans moeten kijken.

      /   Beantwoorden  / 
  10. Anneke Ranzato (redactie)

    Willem: eens. Daarom mijn neiging naar MoneYou, dat van ABN AMRO is. Maar wél een goede rente biedt.

      /   Beantwoorden  / 
  11. Rene

    Hans, Fortis had ook een prachtige rating en we hebben gezien wat daar mee gebeurd is. Moraal: ratings zeggen op dit moment helemaal niets.

      /   Beantwoorden  / 
  12. hans

    Rene, klopt maar als iedereen z’n geld gaat lopen rondpompen van de ene Turkse naar de andere Turkse of Russiche bank die op een bepaald moment net weer wat meer rente geeft, krijg je vanzelf weer Icesave toestanden. Rust in de tent lijkt me wel geboden.
    Prijsstunters brengen m.i. een hoger risico met zich mee. Je redenering ‘Zolang een bank maar 100% onder het Nederlandse garantiestelsel valt is alles OK’blijf ik erg kortzichtig vinden.

      /   Beantwoorden  / 
  13. Rene

    Hans, volgens mij zijn we het eens: het belangrijkste op dit moment is rust. Het artikel van Anneke vond (en vind) ik suggestief met als mogelijk risico dat er opnieuw onrust ontstaat en we straks met een tweede IceSave-achtig debacel zitten.

      /   Beantwoorden  / 
  14. JHP

    Moneyou is niet van abnamro bank maar een zelfstandige dochter van abnamro hypotheken. En volgens mij zijn die niet van Wout en Nout.

      /   Beantwoorden  / 
  15. Tim

    Dit staat op de site van Moneyou: “Je spaarrekening bij MoneYou wordt aangehouden bij ABN AMRO Hypotheken Groep. Deze beschikt over een vergunning van De Nederlandsche Bank (DNB).
    Zo wordt je spaargeld gedekt door het depositogarantiestelsel.”
    Als Moneyou een zelfstandige dochter is, waarom worden de spaarrekeningen dan aangehouden bij ABN?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.