AOW verlagen per 2011

In de jaren negentig is al besloten om de partnertoeslag te laten vervallen per 2015. Het kabinet wil niet zolang wachten en wenst nu al te gaan besparen op de partnertoeslag.

Het vervallen van de partnertoeslag is al ongeveer vijftien jaar bekend, maar de consequenties worden onderschat. Dat is ook logisch want niemand merkt er op dit moment iets van. De 65-plussers die een jongere partner hebben zullen de gevolgen zeker gaan merken.

Huidige situatie
Er volgt op dit moment een AOW van 50 procent zodra u 65 jaar bent geworden en een partner hebt. Zodra ook uw partner 65 jaar is geworden, krijgt u samen 100 procent. Zolang dit nog niet het geval is, volgt er een aanvulling in de vorm van een partnertoeslag. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van het inkomen van de partner die nog geen 65 jaar is.

Het kabinet staat te popelen om onze rechten nu al te korten. Het plan was om per 1 januari 2011 het partnertoeslag al met 8 procent te verlagen. De partners met een inkomen tot 110 procent van het minimumloon zouden ontzien worden. Echter de Eerste Kamer wenst niet mee te werken aan de plannen.

Alweer een maatregel die niet de laagste inkomens raakt, maar wel weer een negatief effect heeft op de kwetsbare middengroep. Veel van de door de regering doorgevoerde besparingen, treffen de modale inkomens. Het aantal gezinnen die het financieel moeilijk hebben wordt hierdoor steeds groter. Het kabinet moet haar pijlen eens gaan richten op de hoge inkomens die de AOW uitkering helemaal niet nodig hebben.

Lees ook:Mes vervroegd in AOW
Lees ook:Na 1 april 2012 AOW gerechtigd? Een AOW-gaatje kan het gevolg zijn!
Lees ook:AOW niet zo zeker als je denkt
Lees ook:Wat verdient Jan Modaal in 2013?
Lees ook:Zorgpremies per 2010 omhoog!

3 reacties op “AOW verlagen per 2011

  1. Stefan Heggins

    Dit artikel heeft weinig meer met een blog over geld te maken maar lijkt meer een spreekbuis voor een bepaalde politieke partij.

    Dit is niet het eerste artikel op dit blog waar deze teneur uit blijkt. Een ietwat genuanceerde blik op dit soort materie zou gewenst zijn.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Juul

    Een blog hoort de mening van de auteur te bevatten. In hoeverre u het daar mee eens bent,is een ander verhaal.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Ron

    Het rekensommetje is toch niet ZO moeilijk. De AOW stamt uit de tijd toen de mens gemiddeld 65 jaar oud werd, Nu worden we 80. Door de vergrijzing zijn er steeds minder werkenden die het voor de AOW-ers moeten verdienen. Er MOET dus worden bezuinigd, anders is het allemaal niet op te brengen..

    Dus waar haal je dat geld vandaan? Nou, overal waar je maar kunt, en het liefst daar waar het hout snijdt. En van ‘middeninkomens’ hebben we er nou eenmaal meer, nee, VEEL meer, dan van hogere inkomens. (Kijk maar eens hier: http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/inkomen-bestedingen/cijfers/extra/2009-inkomensverdeling.htm – 90% zit onder de 60.000 euro.) Dus hogere inkomens aanpakken? Ja. Maar besef je wel dat het meer ‘signaalpolitiek’ is dan dat het ook nut heeft.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.