Grens toezicht beleggingen wordt niet verhoogd

Minister Bos van Financiën heeft aan de Tweede Kamer geschreven dat de grens voor toezicht door de AFM bij beleggingsproducten niet verhoogd zal worden. Deze staat nu op € 50.000 – producten met een minimale inleg van dit bedrag worden niet gecontroleerd door de AFM. Er zijn diverse beleggingsprojecten op de markt waarbij die minimale grens geldt. Een aantal daarvan: Golden Sun, Royal Dubai en wellicht ook Palm Invest lijken zwendel te zijn.

In de commotie rondom deze projecten is door diverse partijen verzocht om verhoging van die grens. Bos herhaalt het eerdere standpunt van de overheid: “Bij een minimale inleg van 50.000 euro mag er vanuit gegaan worden dat het gaat om professionele beleggers of vermogende personen die professioneel advies kunnen inwinnen. Consumenten zijn zelf verantwoordelijk voor hun keuzes. Verder geldt ook hier dat iedere vorm van toezicht uiteindelijk niet is opgewassen tegen puur bedrog noch tegen domheid.”

Bos gaat wel overleggen met de AFM of aanbieders van beleggingsproducten boven de € 50.000 in hun aanbod duidelijk kunnen maken dat ze niet onder toezicht staan….

Maar als ze niet onder toezicht staan, hoe kan AFM dan toezicht houden op het al dan niet duidelijk maken dat ze niet onder toezicht staan?

Hopelijk heeft alle publiciteit rondom de genoemde schandalen én de grens van toezicht opgeleverd dat niet-professionele beleggers die hun zuurverdiende (of zelfs geleende) gelden in een exotisch project willen stoppen, zich niet meer laten verleiden door gladde praatjes en glimmende brochures. De grens van € 50.000 moet al een bel laten rinkelen om heel intensief onderzoek te (laten) doen naar het beoogde beleggingsdoel.

Zie ook:
-
Beleggingsgrens € 50.000? Extra oppassen!
- Einde van Golden Suns en Royal Dubais nog niet in zicht

Lees ook:Einde van Golden Suns en Royal Dubais nog niet in zicht
Lees ook:Beleggingsgrens € 50.000? Extra oppassen!
Lees ook:€ 50.000 grens op losse schroeven
Lees ook:Royal Dubai – klinkt als Golden Sun
Lees ook:Golden Sun fraude

0 reacties op “Grens toezicht beleggingen wordt niet verhoogd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.