De hoofdprijs betalen aan hypotheekrente

woz, hypotheek, hypotheken, huisDe hypotheekrente wil maar niet verder omlaag. Sinds 2008 is er een daling ingezet, maar de daling van de marktrente gaat veel sneller. Wat gaat er gebeuren zodra de marktrente weer gaat stijgen?

Een paar weken geleden heeft het televisieprogramma Kassa al aandacht geschonken aan de hoogte van de hypotheekrente. In de uitzending bleek dat de opslag die banken aan ons doorberekenen vanaf 2008 gestegen is van 1 procent naar bijna 3 procent. De opslag is inmiddels weer iets gezakt, maar bedraagt nog steeds 2,5 procent.

In 2008 hebben onze grootbanken zware klappen gekregen waar ze weer van moeten herstellen. Echter in 2010 hebben ze al weer recordwinsten weten te boeken. Volgens deskundigen wordt dit gedeeltelijk veroorzaakt door de hoge marges op hypotheken die de banken aan ons doorberekenen.

Voorbeeld:
In augustus 2008 bedroeg de gemiddelde hypotheekrente ongeveer 5,5 procent. Op dat moment konden de banken het geld aantrekken voor ongeveer 1 procent lager (marge 1 procent). In de maand maart van 2009 was de marktrente fors lager geworden, namelijk 1,5 procent. De hypotheekrente was gemiddeld gezakt naar 3,75 procent. De marge voor de banken was dus inmiddels opgelopen naar 2,25 procent. In november van datzelfde jaar was de hypotheekrente gezakt naar 3,25 procent, terwijl de marktrente op 0,44 procent stond. De marge was dus al gestegen naar 2,81 procent. Door een iets gestegen marktrente is de marge weer verlaagd naar ongeveer 2,5 procent.

Wat gaat er gebeuren als de marktrente weer gaat stijgen?
De lagere rente geven de banken niet door aan de consument. Wat gaan ze doen zodra de rente weer gaat stijgen? Laten ze de hun marge weer teruglopen of gaan ze de verhogingen gelijk weer doorberekenen? De toekomst zal het leren.

Lees ook:Hypotheekrente omhoog
Lees ook:Spaarrente tot 3,1 procent omlaag
Lees ook:Hypotheekrentes worden hoog gehouden
Lees ook:Hoogste spaarrente 2,75 procent, wie biedt meer?
Lees ook:Hypotheekrente blijft hoog, spaarrente laag

0 reacties op “De hoofdprijs betalen aan hypotheekrente

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.