Huis verkopen zonder energielabel

Minister Donner van Binnenlandse Zaken wil per 2013 een huis zonder energielabel onverkoopbaar maken. De huizen zouden dan niet meer overdraagbaar zijn zonder een energielabel.

De energielabel bestaat op dit moment ook al, maar er wordt nauwelijks gebruik van gemaakt. Er zijn nog maar 85.000 huizen met een energielabel. Door de label kunnen potentiële kopers zien hoe energiezuinig het huis is. Dit varieert van G (onzuinig) tot label A (zeer zuinig). Het keurmerk kost de huiseigenaren €150. Vereniging Eigen Huis en de makelaarsvereniging NVM zijn niet blij met de plannen van minister Donner.

Ik zie de voordelen van het verplicht stellen ook niet echt. De potentiële kopers moeten naar mijn mening zelf actie ondernemen om de energiezuinigheid uit te zoeken. Een energielabel vergelijk ik met een bouwkundig rapport. Het lijkt mij niet verstandig om huizenbezitters nog meer verplichtingen op te leggen.

Het zal de verkoop ook niet ten goede komen. Een huis met een label F of G zullen nog moeilijker verkocht worden. Dit is waarschijnlijk ook één van de redenen om de verplichting in te stellen. De eigenaren worden eigenlijk verplicht om de energiezuinigheid te verbeteren.

Lees ook:Energielabel huizen zinvol?
Lees ook:Gratis tien jaar op wintersport bij kopen huis
Lees ook:Huis verkopen dankzij een verkoopstylist
Lees ook:Onverkoopbare huizen
Lees ook:Executieveilingen toegankelijker voor particulieren

Eén reactie op “Huis verkopen zonder energielabel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.