Is iDEAL wel zo ideaal?

iDEAL is niet zo ideaalAls we shoppen op Internet is het inmiddels redelijk gebruikelijk om te betalen via iDEAL. Heel vertrouwd: je betaalt via je eigen internetbankiersysteem. Bij iDEAL roepen ze ook dat het veilig is. Maar daar kun je over discusseren… eenmaal betaald kun je het geld niet meer terugroepen. Ook niet als je het bestelde product helemaal niet ontvangt. En daar word je natuurlijk niet blij van.

Op Twinkle (voor webwinkeliers) wordt in Jip en Janneke taal uitgelegd waarom betalen via iDEAL helemaal zo ideaal niet is. Bijvoorbeeld de oplichting met die iPhones… degenen die via iDEAL betaald hadden hebben hier een veel groter probleem dan degenen die het via hun creditcard hadden afgerekend. Dat zouden ze bij iDEAL dan toch anders moeten regelen lijkt me. Of gewoon duidelijk maken dat deze betaalwijze een bankoverschrijving in een modern jasje is. Zonder zekerheid dat je de spullen ontvangt. Want de kcriteria om een iDEAL aansluiting te krijgen blijken voor een webshop echt helemaal niets voor te stellen.

Ik moet eerlijk zeggen: ik vind betalen met iDEAL echt heel handig. Maar het is goed om je te realiseren dat er geen terugboekingsmogelijkheid is.

Lees ook:iDEAL populairste betaalwijze op Internet
Lees ook:Auto helpt fiscus bij innen belastingen
Lees ook:Moderne spaarpot voor kinderen
Lees ook:Sinterklaas koopt vooral computergames
Lees ook:Heffingsrente fiscus oneerlijk

4 reacties op “Is iDEAL wel zo ideaal?

  1. Mark

    Als je de mogelijkheid hebt om het wél weer terug te boeken, ontstaat er weer een nieuw probleem. Want zie je, dan kun je weer als klant je geld terug vragen nadat je je product binnen hebt. En ik denk dat DAT vaker zou voorkomen dan een product dat niet aankomt.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Martin

    Mark, een webshop heeft een aantal manieren om te checken of een pakje is aangekomen. Hoeft niet eens aangetekend, dan nog. De tracking systemen van de TNT’s bieden daarover 99,99 % valide uitsluitsel. Een consument die onterecht beweert het niet gehad te hebben mag dan lekker met TNT in de slag.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Wemis

    Bij het plegen van dit type fraude vind ik het niet correct om het betaalmiddel onder de loep te nemen. De betaling verloopt waarschijnlijk wel veilig, alleen de verkoper komt zijn afspraken niet na. Zou een creditcard maatschappij het wél te alle tijden vergoeden?

      /   Beantwoorden  / 
  4. Martin

    Antwoord: Ja.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.