Groot bedrag ontvangen – wat blijft er van over?

Je wint de hoofdprijs in de Staatsloterij. Of je ouders besluiten je een groot bedrag te schenken. Of je vermogende oma komt te overlijden en laat je een flinke som na. Of je hebt een kapitaal huis dat je gaat verkopen om te gaan huren. De overeenkomsten tussen deze situaties? Je krijgt een groot bedrag op je bankrekening gestort. Wij Nederlanders vragen ons dan meestal – volkomen terecht – af wat de overheid daarvan gaat opsnoepen.

Een mooi artikel waarin de gevolgen van het ontvangen van een groot geldbedrag beschreven worden vond ik op AD Geld & Recht. Als je het geld krijgt ben je vaak een vorm van belasting verschuldigd: kansspelbelasting, schenkingsrecht, successierecht. Alleen over de winst op je woning betaal je geen directe heffing. Over het vermogen dat je vervolgens op je rekening hebt staan ga je vermogensrendementsheffing betalen, 1,2%.

Er zijn echter meer gevolgen. Als je vermogen hebt moet je dat eerst opmaken voordat je een bijstandsuitkering krijgt. Dus krijg je opeens veel geld, dan vervalt die uitkering voorlopig.

Op andere uitkeringen heeft het vermogen geen invloed. WW, WIA, AOW en pensioen: het zijn verzekeringsuitkeringen die niet ingetrokken worden als je opeens een groot geldbedrag tot je beschikking hebt. Zorgtoeslag, kinderbijslag, studiebeurs en kinderopvangtoeslag zijn ook niet afhankelijk van je banksaldo – soms wel van inkomen.

De huurtoeslag vervalt wel wanneer je een vermogen hebt dat boven de vrijstelling voor de vermogensrendementsheffing (ca € 20.000 per persoon) komt.

Lees ook:ZZP-ers hoeven hun pensioen niet meer op te eten
Lees ook:Belasting over vermogen dat er niet meer is
Lees ook:Spaarrekening plunderen vóór 31 december
Lees ook:Bijstand en dwangarbeid
Lees ook:AOW niet zo zeker als je denkt

2 reacties op “Groot bedrag ontvangen – wat blijft er van over?

  1. LL

    Wat kan je er aan doen om al dit soort dingen te voorkomen. De jackpot winnen is natuurlijk vette pech als je naar al deze gevolgen kijkt, maar zijn er dingen die je kunt doen om dit te voorkomen?

      /   Beantwoorden  / 
  2. Maats

    Anneke,
    Je schrijft dat zorgtoeslag niet afhankelijk is van het inkomen. Deze stelling is, zoals die er nu staat, enigszins misleidend.
    Als het banksaldo boven de vrijgestelde grens uitkomt wordt het meerdere betrokken in het verzamelinkomen. Dus het banksaldo kan wel zeker een rol spelen bij de hoogte van de zorgtoeslag.
    Ook bij de huurtoeslag gaat men m.i. uit van het verzamelinkomen.
    Ook de hoogte van de studiebeurs is m.i afhankelijk van de hoogte van het verzamelinkomen.
    Verzamelinkomsten is de som van de inkomsten uit box 1, 2, en 3.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.