Wij zijn weer goed aan het sparen!

Jar of Coins Spilled on White BackgroundNederlandse huishoudens blijven op hun geld zitten. Gezamenlijk hebben wij eind juni een spaartegoed van €335 miljard opgebouwd.

Om de economie weer op gang te helpen moeten gezinnen weer gaan consumeren. Maar uiteraard vinden gezinnen hun eigen financiële positie belangrijker dan de economie. Je kunt je geld als individu wel uitgeven, maar daar zal de economie nauwelijks baat bij hebben.

Nog nooit eerder hebben wij gezamenlijk zoveel geld bij elkaar gespaard. In de eerste helft van 2014 is er bijna €6,6 miljard meer gestort dan opgenomen. Vooral de vrij opneembare spaarrekeningen zijn populair. Op deze rekeningen staat namelijk 85% van de tegoeden. Een huishouden beschikt gemiddeld over een spaartegoed van €44.000 op Nederlandse spaarrekeningen. Tien jaar geleden beschikte Nederlandse huishouden nog gemiddeld over €30.000.

De spaarrente is op dit moment laag, maar dat weerhoudt ons er niet van om massaal te gaan sparen. Naast de stijging van onze spaartegoeden, zijn wij ook nog massaal extra aan het aflossen om onze hypotheken.

Kortom, wij gaan steeds minder uitgeven en steeds beter sparen en aflossen op schulden.

Lees ook:Wij bezitten een recordbedrag aan spaargeld
Lees ook:Geen BTW in juni?
Lees ook:Wij moeten van DNB minder lenen en minder sparen
Lees ook:Weer enkele maandelijkse vasten lasten beëindigd
Lees ook:Niet consumeren, maar sparen en aflossen

3 reacties op “Wij zijn weer goed aan het sparen!

  1. Geert van Rijt

    Inkeerregeling spaarders in het buitenland heeft ca € 5 miljard (terug) naar Nederland gebracht in H1 2014. Volgens mij klopt dit blog dus feitelijk niet, of hooguit voor € 1 miljard. De mensen die kunnen sparen, zijn nmm vooral hun schulden aan het aflossen.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Geert van Rijt

      Ongetwijfeld heeft DNB de feiten goed onderbouwd, dat beweer ik ook helemaal niet.
      Mijn punt is dat het niet om nieuw spaargeld gaat, maar verplaatst spaargeld. Daarbij gaat het om een select gezelschap en niet over ‘wij gezamenlijk’.

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.