Onderzoek naar hoge benzineprijs

De oliemaatschappijen wijzen altijd naar de Overheid als veroorzaker van de hoge prijzen voor benzine en diesel, maar wordt de prijs voor benzine en diesel niet kunstmatig hoog gehouden door de oliemaatschappijen?

Uit een artikel op rtl.nl blijkt dat er een onafhankelijk onderzoek gaat komen naar de hoge brandstofprijzen. Volgens de PvDA en de PVV is het moeilijk te verklaren waardoor de prijzen aan de benzinepomp zo hoog zijn. De prijs van olie zakt, maar de prijzen voor benzine blijven onverminderd hoog. Prijsstijgingen worden gelijk doorgevoerd en verlagingen worden niet gelijk doorgevoerd.

Wat dat betreft lijkt het sterk op de werkwijze van banken. Renteverhogingen berekenen ze door in leningen en hypotheken, maar verlagingen worden nauwelijks doorgevoerd in de hypotheekrentes en de leenrentes.

De benzineprijs in Nederland bestaat uit €0,60 voor de oliemaatschappij, en de rest bestaat uit belastingen en opslagen. De prijzen in ons land voor benzine zijn 22 procent duurder in vergelijking met Oostenrijk, en 25 procent duurder dan Spanje.

Het is een goed initiatief om onderzoek te doen naar de hoge benzineprijzen, maar het lijkt mij op een poging om het probleem in de schoenen te schuiven van de oliemaatschappijen, terwijl het grootste deel van de betaalde bedragen aan benzine de schatkist in gaat.

Lees ook:Tanken voor de schatkist
Lees ook:Spaarrente omlaag?
Lees ook:Spaarrente dump
Lees ook:Bespaartip: tanken voor €30
Lees ook:Bespaartip: tank bij een onbemande station

6 reacties op “Onderzoek naar hoge benzineprijs

 1. Machiel

  Het grootste deel van de benzineprijs gaat dus naar de schatkist, doe daar eerst wat aan! Ik herinner mij het kwartje van Kok nog, begin daar eerst mee zou ik zeggen.

    /   Beantwoorden  / 
 2. P.Legerstee

  Was het niet ex Minister Kok van de PVDA die TIJDELIJK een kwartje extra op de benzineprijs gooide???
  Die hebben we nooit meer terug gekregen.

  Laten we de PVDA daar voor straffen door in het zicht van de komende verkiezingen, in iedergeval niet op deze partij te stemmen!

  Stem op een partij die dat kwartje terug geeft aan de kiezer (PVV misschien?)

    /   Beantwoorden  / 
 3. sarek

  Weer een PVV proefballon voor de verkiezingen. Deze Partij Van Veroordeelden doen niets anders dan proefballonnen oplaten. Iedereen weet dat de overheid de automobilist uitmelkt. Met andere woorden de automobilist betaald voor zowel de linkse als rechtse hobbies (ook voor het bleek water van Geertjes z’n haar). Als ze nu eens iets echts doen, het kwartje van Kok weer terug geven zou een begin zijn. Maar dan kunnen ze hun 18 miljoen bezuiniging niet halen dat zal wel niet bespreekbaar zijn.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Guido

  Het kwartje van Kok is eigenlijk een kwartje van Zalm.
  Het was minister Zalm (minister financiën) die de benzineprijs tijdelijk met een kwartje wilde verhogen.

  Omdat dit gebeurde onder het kabinet Kok, ging het “kwartje van Kok” heten.

  Dus het is niet de PvdA die je wilt straffen, het is de VVD die hier heel gemakkelijk mee weg is gekomen!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Machiel

   Het kwartje is van het kabinet kok, de meerderheid (pvda) stemde hiermee in. Het gaat niet om welke partij gestraft moet worden, maar het principe van uitmelken van de automobilist door de overheid en niet de oliemaatschappij.

     /   Beantwoorden  / 
 5. Niels

  Het mooiste is dat automobilisten nu weer roepen om een vrijwillige belastingverhoging: de snelheidsverhogingen betekenen een groter brandstofverbruik, waarbij de overheid weer meer belasting ontvangt.

  Het is inderdaad zoals de minister zei: door de snelheid te verhogen haalt de overheid meer (belasting) uit de wegen!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.