Herstel of geen herstel huizenmarkt

De berichten over herstel van de huizenmarkt blijven elkaar tegenspreken. In 2010 hebben wij al verschillende berichten kunnen lezen. Een logische conclusie is dat de huizenmarkt nog steeds kwetsbaar is.

Berichtgeving over een herstellende huizenmarkt blijven elkaar tegenspreken. De Telegraaf bericht nu dat blijkt uit de verkoopcijfers van de NVM dat er weer sprake is van een dip. In het derde kwartaal zijn er 13 procent minder huizen verkocht ten opzichte van het tweede kwartaal. Het aantal verkochte huizen is hiermee gezakt naar het niveau van 2009.

Ook de prijs van een gemiddelde huis is gezakt, namelijk met 1,3 procent. Een gemiddelde huis kost nu €233.000,-.

Minder huizen verkocht in het derde kwartaal
Een dip in het derde kwartaal is gebruikelijk gezien de vakantiemaanden in dit kwartaal. Ondanks dat, is de dip toch groter dan voorgaande jaren. Traditiegetrouw is het aantal verkochte huizen in het derde kwartaal ongeveer 4,5 procent lager dan in het voorgaande kwartaal, maar 13 procent is toch een grote dip te noemen.

De dip was vooral te merken in het goedkope segment. Er zijn 16,5 procent minders tussenwoningen verkocht en 14,9 procent minder appartementen. Het aantal verkochte vrijstaande huizen is vreemd genoeg gelijk gebleven.

Lees ook:Waar zijn de duurste huizen verkocht?
Lees ook:Duurste gemeente, goedkoopste gemeente
Lees ook:Wat kost een huis gemiddeld per provincie?
Lees ook:Steeds lagere verkoopprijs bij gedwongen verkoop
Lees ook:Huizen te duur te koop

4 reacties op “Herstel of geen herstel huizenmarkt

 1. Patrick

  Beste Juul, de cijfers van de NVM zijn niet betrouwbaar gebleken, al meerdere malen niet. De NVM zit er altijd naast. Dat komt doordat de NVM maar zo’n 75% (ze zeggen zelf 90% maar dat is niet waar) van alle makelaars vertegenwoordigd. Je kan beter uitgaan van de cijfers van het Kadaster. Oké je linkt een artikel uit de telegraaf, maar ja… Je hoeft niet alles over te nemen.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Juul

  De cijfers zijn wel betrouwbaar, maar gebaseerd op hun eigen verkopen. Het zegt wel iets over de ontwikkelingen op de huizenmarkt.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Patrick

  Hallo Juul,

  Jammer dat je daar intrapt. de cijfers zijn niet betrouwbaar voor de gehele woningmarkt. Het zegt alleen iets over de verkopen van de eigen NVM makelaars. Zij hebben een marktaandeel van ongeveer 75%, waarvan het merendeel in de randstad. Zegt het iets over de ontwikkelingen op de woningmarkt? Ja en nee. Omdat ze de eigen verkopen noteren kunnen ze zien dat er een stijging of daling van een bepaalde trend is, ze kunnen niet de volledige trend bepalen, omdat ze daar teveel gegevens voor missen.

  Er zijn meerdere makelaars vereningingen, de NVM is niet de enigste. In Amsterdam zijn er alleen al 3! Wanneer je een correcte en volledige vergelijking per maand wilt zullen de gegevens regionaal gecorigeerd moeten worden naar rato van aanwezigheid van leden en dat doen ze niet. De NVM publiceerd al jaren de meest positieve cijfers, voornamelijk om zich zelf op de borst te kunnen slaan, om maar te kunnen laten zien dat zij de grootste en beste makelaarsvereniging is en dat alle makelaars zich bij hun moeten aansluiten.

  Dus voor een vergelijking met de gehele woningmarkt van Nederland zijn de cijfers van de NVM niet betrouwbaar.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Fred Tokkie

  Op zich maken al die dalingen toch allemaal niet uit, blijf gewoon zitten waar je zit en wacht tot het moment dat de markt zich weer hersteld, ja dat duurt even maar dat lijkt me verstandiger dan een flink verlies te nemen en vervolgens weer 10 % kosten koper neer te leggen.

  Of koop wanneer de markt echt heel gunstig is, alleen wanneer is dat ????

  Geloof de makelaars maar niet want die zijn echt niet geïnteresseerd in uw belang die willen alleen maar hun provisie binnen harken.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.