Weinig wisseling van zorgverzekeraar

De verzekeraars hebben hun best gedaan met een enorm marketingbombardement op ons allen. Het effect is klein: volgens de verwachting van Independer zal slechts 2 à 3% van de Nederlanders overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Dat is weinig, zelfs minder dan vóór de invoering van de basisverzekering. Toen wisselde jaarlijks ongeveer 5% van ziektekostenverzekeraar.

Ik denk dat mensen gewoon geen zin meer hebben om zich er steeds in te verdiepen. Bij het invoeren van de basisverzekering is er een aardverschuiving geweest. Veel mensen voelden dat als hét moment om aandacht te besteden aan de keuze van de zorgverzekering – 18% stapte over. Daarna is het aantal overstappers alleen maar afgenomen: in 2006 was het 6%, nu dus die 2 à 3%.

Veel mensen nemen inmiddels deel aan een collectieve verzekering. Er zijn heel veel van die collectieven. Waar het vroeger alleen werkgevers waren die dit aanboden, kun je nu zelfs een collectieve zorgverzekering afsluiten als lid van de Postcodeloterij. Mensen hebben het idee dat ze met hun collectieve verzekering altijd voordeliger uit zijn en verdiepen zich daardoor niet meer in de mogelijkheden daarbuiten.

Wat in de toekomst weer beweging in de markt van zorgverzekeringen zou kunnen brengen, is de wens van verzekeraars om de zorg te gaan sturen. Met naturapolissen, waarbij je niet meer naar iedere zorgverlener toe kunt maar naar aangewezen instanties moet (voor niet-spoedeisende hulp), gaan de verzekeraars proberen op hun kosten te besparen. Als ze sturen kunnen ze immers prijsafspraken maken met zorgverleners. Die naturapolissen zijn dan flink goedkoper dan de restitutiepolissen (waarbij je vrije keuze hebt).

Lees ook:Onderzoek naar premies zorgverzekering
Lees ook:Wordt vrije zorgkeuze ontmoedigd door een hogere premie?
Lees ook:Zorgverzekering goedkoper door collectief
Lees ook:Is een aanvullende zorgverzekering een goede toevoeging?
Lees ook:Besparen op één van de duurste verzekeringen – de zorgverzekering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.