Verzekeraars zien niets in cyberverzekeringen

Cybercrime vormt een steeds grotere bedreiging in Nederland, maar verzekeraars zien het waarschijnlijk anders. Je kunt cyberverzekeringen afsluiten, maar hoogst waarschijnlijk kom je terecht bij een in Nederland actieve buitenlandse verzekeraar. Uit onderzoek van Verzekeringvergelijk.nl blijkt dat het verzekeren tegen deze risico’s ook niet eenvoudig is.

Je zou het misschien niet verwachten, maar cybercrime veroorzaakt in Nederland een kostenpost van €10 miljard per jaar. Slechts 30% van de ondernemers is verzekerd tegen cyberrisico’s. De meeste ondernemers moeten de kosten dus voor eigen rekening nemen.

Waarom zien verzekeraars er geen brood in?
Mogelijk vinden ze de risico’s te complex en hebben ze de kennis niet in huis. Het zijn natuurlijk ook zeer specifieke verzekeringen waarvan het risico moeilijk in te schatten is. Bij schade is het ook lastig hoe verzekeraar het beste kunnen handelen.

Wat zijn de grootste gevaren waar bedrijven zich tegen moeten verzekeren?
Cybercriminelen willen graag beschikken over datagegevens van bedrijven. Informatie is namelijk geld waard en kan tegen een hoog bedrag verkocht worden. Bedrijven zijn verantwoordelijk voor de data. Bij een diefstal kunnen er grote claims volgen voor het onvoldoende beschermen van gegevens van particulieren en bedrijven. Alleen al het vinden van een lek in de eigen systemen kan weken duren voor specialisten.

Bij welke verzekeraars kun je wel terecht?
Cyber Science Center is ervan overtuigd dat een cyberverzekering op termijn net zo gebruikelijk is als de inboedelverzekering. Onder andere bij onderstaande verzekeraars kun je nu wel terecht voor een cyberverzekering:
• AON
• Allianz
• Hiscox

Lees ook:Eigen risico zorg verhogen in 2013 loont
Lees ook:Stormschade kost geld
Lees ook:Zorgverzekering – eigen risico gedekt door de reisverzekering?
Lees ook:Eigen risico zorgverzekering gespreid betalen
Lees ook:Zorgverzekering – Het eigen risico gespreid betalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.