Wat gebeurt er met de verzekeringen bij verhuur huis?

Mijngeld.blog.nlHet verhuren van de eigen woning is niet zonder meer toegestaan. De verzekeraar waar de inboedel- en de opstalverzekering lopen moeten hiervan op de hoogte gesteld worden. Verhuur kan invloed hebben op de dekking.

Tot 2009 was het ondenkbaar om toestemming te krijgen om je eigen woning te verhuren. De bank waar de hypotheek loopt zou daar namelijk nooit toestemming voor geven. De gemeenten stonden ook niet open voor deze vormen van verhuur. Door de problemen op de huizenmarkt hebben hypotheekbanken en gemeenten toch ingezien dat verhuur problemen kan oplossen. Huiseigenaren met twee huizen konden de dubbele woonlasten namelijk niet meer dragen. Vaak wordt bij verhuur vergeten om de verzekeraar waar de woonverzekeringen lopen op de hoogte te stellen.

Waarom moet verhuur gemeld worden aan de verzekeraar?
Verzekeraars hebben verzekeringen afgesloten uitgaande van de risico dat ze lopen. In het geval het huis niet meer door jezelf wordt bewoond, kan dit een risicoverzwaring inhouden voor de verzekeraar. Er zijn meerdere redenen te noemen waarom verzekeraars er niet blij mee zijn. Eén van de redenen is dat het huis mogelijk gebruikt gaat worden voor het verbouwen van hennep. Ook is er een verhoogde kans op diefstal doordat meerdere personen over de sleutels van het huis beschikken.

Dekking op de verzekering beperken
De verzekeraar heeft de mogelijkheid om consequenties te koppelen aan de nieuwe leefsituatie. Wordt het huis gemeubileerd verhuurd? In dat geval zal bijvoorbeeld het diefstalrisico beperkt worden. Er volgt mogelijk alleen een vergoeding op de inboedelverzekering als er sporen zijn van braak. Als de huurder bedrijfsmatig brandgevaarlijke werkzaamheden gaat verrichten, zal de verzekeraar het risico helemaal niet willen lopen. De verzekeraar zal bij verhuur vragen gaan stellen over de nieuwe situatie om in te schatten of ze het risico wil lopen.

Verhuur van het huis of leegstand?
Als een huis leeg staat moet de verzekeraar ook op de hoogte gesteld worden. De verzekeraar zal de dekking in de polis in dat geval beperken naar uitsluitend een dekking tegen brand. De verzekeraar kan ook beveiligingseisen stellen. Voor de opstalverzekering kan het wat betreft de dekking beter zijn om huurders in het huis te hebben. Dit verkleint namelijk bepaalde risico’s.

Inboedelverzekering aanpassen
Bij het ongemeubileerd verhuren van het huis moet de verzekeraar achter de inboedelverzekering ook geïnformeerd worden. Ze moeten namelijk weten waar de inboedel zich wel bevindt. Als de inboedel tijdelijk wordt opgeslagen moet dit ook doorgegeven worden aan de verzekeraar. Ook hierbij geldt namelijk weer dat het risico dermate gewijzigd is dat de verzekeraar erover geïnformeerd moet worden.

Welke verzekeringen moet de huurder zelf regelen?
De huurder moet zelf zorgen voor een verzekeringen van de eigen bezittingen. Ze moeten zelf een inboedelverzekering afsluiten waarin hun eigen spullen verzekerd zijn. Het verzekeren van het huis en bijvoorbeeld het glas zal normaal gesproken de taak zijn van de verhuurder.

Kan verhuur een reden zijn om de verzekering te beëindigen?
Ja, als de verzekeraar om welke reden dan ook het risico niet wil dragen, moet je als verzekeringnemer op zoek naar een andere verzekeraar. Er zijn meerdere redenen te bedenken waarom de verzekeraar het risico niet wil dragen. Ze zullen er bijvoorbeeld niet van gecharmeerd zijn als het huis verhuurd gaat worden aan een onderneming. Ook zijn ze niet gelukkig met wisselende huurders. Het is belangrijk om eerlijk aan te geven hoe de situatie is. Dit voorkomt problemen bij schade.

Lees ook:Huis verhuren via Airbnb? Let op je verzekeringen
Lees ook:Via Airbnb verhuren? Wie betaalt eventuele materiële schade of letselschade
Lees ook:Verhuren van je huis kan voor problemen zorgen
Lees ook:Diefstal van smartphone of tablet uit de auto
Lees ook:Inboedelverzekeringen beperkt door claimgedrag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.