Verzekeringen die niet noodzakelijk zijn

Mijngeld.blog.nlJe kunt veel geld besparen door eens kritisch naar de verzekeringen te kijken. Zijn al jouw verzekeringen echt noodzakelijk?

Nederlanders geven maandelijks veel geld uit aan verzekeringen. Dit komt doordat wij de neiging hebben om alles te verzekeren. Indien de adviseur zegt dat het beter is om een bepaald risico af te dekken doen wij dat. In dit artikel belicht ik een aantal verzekeringsvormen waarover je kunt twijfelen of deze wel echt noodzakelijk zijn.

Rechtsbijstandsverzekering afsluiten of achterwege laten?
Een rechtsbijstandsverzekering kun je inschakelen bij een geschil. Je kunt ergens verantwoordelijk voor worden gesteld of je gaat iemand anders aansprakelijk stellen. Bij de verzekeraar kun je advies inwinnen over jouw positie. Zij zullen in eerste instantie proberen om je weer op weg te helpen zonder dat zij zich ermee gaan bemoeien. In het geval je toch juridische hulp nodig hebt, kunt je een verzoek neerleggen bij de verzekeraar. Zij zullen in gaan schatten in hoeverre je in jouw recht staat. De verzekeraar neemt vervolgens de kosten over van de juridische strijd tot een bepaald bedrag (bijvoorbeeld €25.000). De meeste mensen zullen nooit aanspraak hoeven maken op deze verzekering. Voor geschillen over kleine bedragen kun je ze niet inschakelen. Gezien de hoogte van de maandelijkse premie is de rechtsbijstandsverzekering één van de eerste verzekeringen die je kunt schrappen als je geld wilt besparen.

Aanvullende verzekering op de zorgverzekering
Iedereen moet verplicht de basisverzekering afsluiten. Indien je een uitgebreidere dekking wenst, kun je nog een aanvullende verzekering afsluiten. Het is wel belangrijk om alleen de aanvullende verzekering af te sluiten als het strikt noodzakelijk is. Daarnaast moet je de premie ook nog afzetten tegen het voordeel uit de aanvullende verzekering. Wat kost het je extra en hoeveel kun je in een uiterst geval claimen op de aanvullende verzekering.

Reisverzekering bij een vakantie binnen Nederland
Een reisverzekering is meer dan alleen een dekking tegen diefstal van de bagage, maar is deze verzekering echt noodzakelijk? Medische kosten hoef je al niet mee te verzekeren bij binnenlandse tripjes. De dekking bestaat bijvoorbeeld ook uit een ongevallenverzekering en 24 uur per dag hulp van de alarmcentrale, maar daar kun je echt wel zonder.

Oudere auto WA/Casco verzekeren?
De WA/Cascoverzekering (wordt vaak all risks genoemd) is de meest uitgebreide autoverzekering. Bij een schade veroorzaakt door jouw toedoen, wordt niet alleen de schade van de tegenpartij vergoed, maar ook de eigen schade. De premie is afhankelijk van de oorspronkelijke nieuwwaarde van de auto. Bij een schade wordt er gerekend met de dan geldende dagwaarde van de auto. Je betaalt dus eigenlijk teveel premie indien je een oudere auto gaat verzekeren. Het kan veel geld besparen door de dekking aan te passen naar WA beperkt casco of de verplichte WA-dekking. Beperkt casco is een uitbreiding op de WA-dekking waarin onder andere ruitschade en brand is verzekerd.

Lees ook:Bespaartip: schrap overbodige verzekeringen
Lees ook:De beste autoverzekering is niet altijd de goedkoopste
Lees ook:Goedkoopste autoverzekering kan de beste keuze zijn
Lees ook:Besparen op de autoverzekering – kies de juiste dekking
Lees ook:Autoschade door gladheid! Wie betaalt de schade?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.