Geringe autoschade? De schade niet claimen

Mijngeld.blog.nlDe premie die je betaalt voor de autoverzekering is sterk afhankelijk van het aantal opgebouwde schadevrije jaren. Bij relatief geringe schades kun je de reparatiekosten beter zelf dragen.

De korting die je in de autoverzekering kunt opbouwen kan oplopen tot 85% bij een enkele verzekeraar. De meeste verzekeraars bieden een maximale korting van 70% tot 80%. Deze korting krijg je door schadevrij te rijden. Als je niet claimt op de autoverzekering, krijg je iedere jaar weer een extra korting tot je de maximale korting bereikt hebt. Bepaalde schades kun je gewoon claimen omdat deze geen invloed hebben op de hoogte van de korting in de polis. Hierbij kun je denken aan ruitbreuk en hagenschade aan de auto.

Wat gebeurt er bij het claimen van een schade?
Als er een uitkering wordt verricht die wel invloed heeft op de hoogte van het aantal schadevrije jaren, krijg je een terugval in schadevrije jaren. Als het kortingspercentage hierdoor zakt, zal de verzekeraar dit doorvoeren per premievervaldatum. Deze datum staat op de polis vermeld. De verzekeraar hoeft jou van de premieverhoging niet expliciet op de hoogte te stellen. Je kunt de verzekeraar vragen om een toelichting inzake de gestegen premie.

Schade voor eigen rekening nemen
Niet in alle gevallen is het verstandig om een schade te claimen. Als de schade in de honderden euro’s loopt, kun je de schade beter niet claimen op de polis. Je kunt de schade onderling proberen te regelen met de tegenpartij. Als jullie het niet eens kunnen worden, kan het alsnog geclaimd worden op de verzekering. Ook na afwikkeling van de schade kun je de verzekeraar alsnog verzoeken om de schade toch voor eigen rekening te nemen. Je betaalt het uitgekeerde bedrag in dat geval terug aan de verzekeraar.

Vanaf welke bedrag kan het uit om wel te claimen?
Dit lijkt een eenvoudige vraag, maar de vraag is niet te beantwoorden. De uitkomst in onder andere afhankelijk van de omvang in terugval in korting bij claimen, de hoogte van de premie en de snelheid waarin je de korting weer op kunt bouwen. Stel, de basispremie bedraagt €1.000. Je hebt nu recht op 65% korting. Je betaalt dus (exclusief kosten en assurantiebelasting) €350. Na het claimen van één schade daalt het kortingspercentage bijvoorbeeld naar 45%. Het eerstvolgende verzekeringsjaar stijgt de premie naar €550. De premieverhoging in het eerste jaar bedraagt dus €200, maar eigenlijk zijn de gevolgen van het claimen groter. Als je de schade niet had geclaimd was jouw korting namelijk gestegen naar 67,5%.

Om het echt inzichtelijk te maken moet je deze berekening maken over meerdere jaren. Bij het niet claimen van die ene schade was de korting vervolgens gestegen naar 70%. Bij het wel claimen naar 50%. Eén schade kan dus voor meerdere jaren de hoogte van de autopremie beïnvloeden.

Laat de verzekeraar de berekening maken
Je kunt zelf aan het rekenen gaan om te achterhalen of je een schade zelf moet betalen. Handiger is om de vraag neer te leggen bij de verzekeraar. Zij hebben er berekeningstools voor om eenvoudig de premieconsequenties door te rekenen. Verzekeraars verstrekken deze service graag voor hun klanten. Zij hebben er namelijk ook baat bij dat jij bewust om gaat met schades aan jouw auto.

Lees ook:Gevolgen van schadeclaim voor premie autoverzekering
Lees ook:Auto beschadigd tijdens het uitlenen! Wie betaalt de schade?
Lees ook:Verzekeraars hanteren trucjes met de autoverzekering
Lees ook:Schadevrije jaren zijn premiebepalend voor de autoverzekering
Lees ook:Tellen schadevrije jaren opgebouwd in een leaseauto mee?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.