Autoschade verhalen op de wegbeheerder

Het claimen van een schade op een autoverzekering kan grote invloed hebben op de hoogte van de premie. Als de aansprakelijkheid voor de schade ligt bij een ander, kun je proberen om de schade te verhalen. Voor een schade door bijvoorbeeld een slecht wegdek in de bebouwde kom, moet je bij de gemeente zijn.

Autoverzekeraars werken met zogenaamde schadevrije jaren. Voor één jaar extra schadevrij rijden krijg je een extra korting, tot je de maximale korting bereikt hebt. Bij het claimen van een schade op de verzekering moet je juist weer schadevrije jaren inleveren. Helaas gaat het hierbij niet om één schadevrij jaar. Eén schade kan je wel vier of vijf schadevrije jaren kosten. Als de door de verzekeraar uitbetaalde schade verhaald kan worden, zal dit geen negatieve premieconsequenties voor jou hebben.

Iemand aansprakelijk stellen voor een autoschade?
Bij een ongeval waarbij meerdere partijen zijn betrokken, wordt de volledige schade verhaald op de verzekeraar van de veroorzaker van de schade. Vaak is de schuldvraag niet zo eenvoudig te beantwoorden. In dat geval moeten de verzekeraars onderling in conclaaf. Aansprakelijkheid kan ook ontstaan doordat er schade ontstaat door een issue waar iemand of een instantie verantwoordelijk voor is. Als mijn aanhanger achteruit rolt en tegen een geparkeerde auto aan komt, ben ik als eigenaar van de aanhanger verantwoordelijk voor de schade. Een schade aan de auto kan ook veroorzaakt zijn door verantwoordelijkheid van de wegbeheerder.

Wie is de wegbeheerder?
De verantwoordelijkheid voor het beheer van de openbare wegen ligt bij de gemeente, provincie of de waterschappen. Wie van de drie verantwoordelijk is, hang af van het soort weg. Openbare wegen in de bebouwde kom is de verantwoordelijkheid van de gemeente. Op de website van Rijkswaterstaat kun je nagaan wie je aan moet spreken. Doe dit voordat je één van de partijen aanspreekt, want het zijn geen snelle processen.

Wanneer is de wegbeheerder verantwoordelijk voor een schade?
In het geval de schade is veroorzaakt door bijvoorbeeld het wegdek of gevaarlijke verkeerssituaties door slechte wegbewijzering, kun je de gemeente, provincie of de waterschappen hiervoor aansprakelijk stellen. Een vereiste is dat de wegbeheerder op de hoogte was of had moeten zijn van de gevaarlijke situatie. Als bijvoorbeeld door vorst het wegdek beschadigd raakt, kan de wegbeheerder hier niet direct van op de hoogte zijn. Het is anders als de wegbeheerder al op de hoogte is gesteld van de gevaarlijke situatie en geen verdere actie onderneemt. De wegbeheerders zijn niet verantwoordelijk als ze een beroep kunnen doen op overmacht.

Wegbeheerder aansprakelijk stellen
Je moet eerst uitzoeken wie je moet aanspraken. Vervolgens moet je contact opnemen met de gemeente, provincie of waterschappen om de situatie voor te leggen. Je krijgt van de wegbeheerder een toelichting op de procedure en moet formulieren invullen om het geheel op schrift te krijgen. Je moet aan kunnen tonen hoe de schade is ontstaan en waarom de wegbeheerder aansprakelijk is voor de schade. Nuttige toevoegingen bij het formulier zijn een nadere uitgeschreven toelichting, verklaring van getuigen en een politierapport.

Wat als de wegbeheerder zich beroept op overmacht?
Zodra je de procedure doorlopen hebt, komt de wegbeheerder met een standpunt. Als ze aansprakelijkheid erkennen, zullen ze de schade compenseren. In veel gevallen zal er sprake zijn van overmacht. In dit soort situaties is de wegbeheerder niets te verwijten. Als ze de aansprakelijkheid afwijzen, kun je nog via de rechter proberen om toch je gelijk te krijgen. Hiervoor kun je eventueel je rechtsbijstandsverzekering inschakelen.

Lees ook:Meer autopremie betalen door schuldschade
Lees ook:Auto beschadigd tijdens het uitlenen! Wie betaalt de schade?
Lees ook:Auto uitlenen? U blijft verantwoordelijk
Lees ook:Kan ik stormschade claimen op mijn autoverzekering?
Lees ook:Jaar lang geen autoverzekering kost veel geld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.