Voor dezelfde behandeling 30% meer betalen in hetzelfde ziekenhuis

De hoogte van de rekening van een ziekenhuisbehandeling kan sterk verschillen per ziekenhuis. Daar is al veel aandacht voor geweest in de media. Uit onderzoek van Independer blijkt dat er ook grote verschillen zijn binnen hetzelfde ziekenhuis. De kosten die ziekenhuizen in rekening brengen kunnen namelijk verschillen per verzekeraar.

Het moet voor de hoogte van de rekening geen verschil maken waar je verzekerd bent. Dit lijkt logisch, maar de rekening kan meer dan 30% verschillen. De Stichting Noordwest Ziekenhuisgroep Alkmaar dient voor het behandelen van een talgklier bij de verzekeraar CZ een rekening in van €261,41. Bij een andere verzekeraar dient dit ziekenhuis voor exact dezelfde behandeling €339,72 in rekening. Een onverklaarbaar verschil van €78,31.

Wat heeft Independer onderzocht?
25 ziekenhuizen hebben ze onder de loep genomen. Van een selectie van vijf verschillende kleine behandelingen hebben ze de kosten in kaart gebracht die aan vier verschillende verzekeraars in rekening wordt gebracht. De tarieven die ziekenhuizen voor CZ rekenen zijn vergeleken met de drie andere verzekeraars. Het is een kleinschalig onderzoek met verrassende uitslagen.

Ook voor jou als patiënt maakt het verschil
De rekening wordt betaald door de verzekeraar, maar het raakt ook de patiënt. Indien de kosten binnen het eigen risico vallen, moet je ze zelf dragen. Daarnaast moeten wij de kosten van de medische zorg met z’n allen dragen. Als ziekenhuizen te hoge tarieven in rekening brengen, zal dit zorgen voor onnodig hoge zorgkosten die wij gezamenlijk weer moeten ophoesten.

De verschillen zijn groot
Independer heeft de uitkomsten online gezet. Het grootste verschil is opgemerkt bij het Stichting Bovenij Ziekenhuis in Amsterdam. Voor een bepaalde operatie wordt er bij CZ €463,04 in rekening gebracht, bij één van de drie andere grote verzekeraars bedraagt de declaratie €613,-. Een verschil van maar liefst 32%. In het onderzoek zijn 25 ziekenhuizen betrokken, maar slechts 10 van deze ziekenhuizen stelden zich transparant op en hebben de tarieven opgegeven.

Independer roept ziekenhuizen op om transparanter te worden. Door de tarieven op de website te zetten, kunnen patiënten een keuze maken tussen ziekenhuizen. Daar hebben ze recht op, zeker als patiënten de medische behandeling zelf moeten betalen in de vorm van eigen risico.

Lees ook:GPS-dienst helpt om kwaliteit van ziekenhuizen in kaart te brengen
Lees ook:Biedt jouw zorgverzekering vrije zorgkeuze?
Lees ook:Maak de kwaliteit van de zorg meetbaar
Lees ook:Nederlanders willen extra betalen voor vrije ziekenhuiskeuze!
Lees ook:Grote premieverschillen tussen uitvaartverzekeringen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.