Waardoor worden risicoverzekeringen steeds goedkoper?

In de periode vanaf 2002 tot 2014 zijn de premies voor risicoverzekeringen met 50% gezakt. Werd er vroeger teveel betaald voor deze verzekering of zijn de verzekeraars nu aan het stunten?

De laatste jaren zijn consumenten mondiger en kritischer geworden. Dit geldt zeker voor zaken die de portemonnee treffen. Deze mogelijkheid wordt de consument ook geboden door transparantie en toenemende concurrentie. Binnen een paar minuten is het nu mogelijk om verzekeringen met elkaar te vergelijken. Dit kan via de diverse vergelijkingssites. De sterke daling van de premie voor de overlijdensrisicoverzekering heeft meerdere redenen.

Wie sluit er een overlijdensrisicoverzekering af?
Zoals de naam al doet vermoeden keert deze verzekering uit bij overlijden van de verzekerde. Deze verzekering wordt afgesloten om de financiële gevolgen van het overlijden af te dekken. Bij het afsluiten van een hypotheek wordt deze verzekering vaak verplicht gesteld door de bank. De bank wil met de risicoverzekeringen voorkomen dat na overlijden van één van de huiseigenaren de hypotheeklasten niet meer gedragen kunnen worden. Deze verzekering kan bijvoorbeeld ook worden afgesloten door huurders van huizen. Na overlijden van één van de huurders moet de overgebleven huurder namelijk wel in staat zijn om de lasten nog te kunnen dragen.

De gemiddelde leeftijd stijgt
Een overlijdensrisicoverzekering keert het verzekerde bedrag uit indien de verzekerde komt te overlijden vóór de einddatum. Doordat de gemiddelde leeftijd van de mens stijgt, wordt een overlijdensrisicoverzekering steeds goedkoper. De kans op overlijden gedurende de looptijd zakt immers. Door de statistische stijging van de gemiddelde leeftijd, zakt de premie voor de overlijdensrisicoverzekering sterk.

Verzekeraars zijn voorzichtiger geworden met het in rekening brengen van kosten
De verzekeraars zullen het niet toegeven, maar de in de verzekeringen doorberekende kosten hebben ze ook verlaagd. Door de woekerpolisaffaire is het nu voor het grote publiek duidelijk hoe hoog de kosten in verzekeringen waren. Door de affaire met beleggingsverzekeringen zijn verzekeraars beter op de kosten gaan letten die ze doorberekenen in risicoverzekeringen. De gehele branche heeft geleerd van de woekerpolisaffaire.

De overlijdensrisicoverzekering is een relatief eenvoudig product om te vergelijken
Tussen de ene en de andere autoverzekering kunnen grote verschillen in dekking zitten. Dit gaat niet op voor de overlijdensrisicoverzekering. In principe zijn alle verzekeringen gelijk waardoor ze eenvoudig te vergelijken zijn op premie. Er zijn verschillen, maar die zijn in deze verzekering van ondergeschikt belang. De ene verzekeraar biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om het verzekerd bedrag gedurende de looptijd te laten stijgen. Een andere optie kan zijn om premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid mee te verzekeren.

De advies- en bemiddelingskosten zijn uit de verzekeringen gesleuteld
Sinds 1 januari 2013 is het niet meer toegestaan om provisies te verwerken in de premie van deze verzekering. In het kader van de transparantie moeten deze kosten nu afzonderlijk bij de klant in rekening gebracht worden. Deze regeling is ingesteld voor complexe en impactvolle producten, waar de overlijdensrisicoverzekering ook toe gerekend wordt. De hoogte van deze kosten moet de adviseur bij de klant vóór het afsluiten van de verzekering kenbaar maken.

Lees ook:De kosten van een overlijdensrisicoverzekering
Lees ook:Premie overlijdensrisicoverzekering afhankelijk van postcode
Lees ook:Diabetespatiënten betalen gemiddeld 230 procent meer voor een overlijdensrisicoverzekering
Lees ook:Overlijdensrisicoverzekering kan veel goedkoper
Lees ook:Roker betaalt 64% meer premie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.