Tien tips om te besparen op verzekeringen

In vergelijking met andere Europeanen betalen Nederlanders veel voor verzekeringen. Dit komt doordat wij het liefst iedere onzekerheid gaan verzekeren. In dit artikel tref je de tien beste tips aan om te besparen op verzekeringen.

Door onderstaande tips in acht te nemen kun je op jaarbasis eenvoudig honderden euro’s per jaar besparen.

Tip 1: Schrijf voor jezelf op welke verzekeringen je allemaal hebt
Heb je deze verzekeringen echt allemaal nodig? Ga ook eens na wanneer je kunt claimen op de verzekeringen. Wat nog belangrijker is, heb je alle verzekeringen echt nodig?

Tip 2: Selecteer de minst noodzakelijke verzekeringen
De noodzaak van een fietsverzekering voor een oudere fiets, een rechtsbijstandsverzekering of een verlengde garantieverzekering is over te twijfelen. Deze dekkingen schrappen kan een mooie besparing per maand opleveren.

Tip 3: Heb je ook dubbele verzekeringen?
Je hebt bijvoorbeeld een ongevallenverzekering en een levensverzekering waar een ongevallendekking deel van uit maakt. Een ander voorbeeld is een uitgebreide zorgverzekering en je hebt ziektekosten ook meeverzekerd op de reisverzekering. Over het algemeen zal dit kleine besparingen opleveren, maar ook deze zijn weer meegenomen.

Tip 4: Kostbaarhedenverzekering voor verouderde elektronica
Een verzekering voor en laptop van een aantal jaren oud is niet meer nodig. In een paar jaar tijd is de laptop namelijk afgeschreven.

Tip 5: Let op de dekking in de autoverzekering
Een auto van tien jaar oud hoeft niet meer WA/casco (all risks) verzekerd te zijn. Voor de premieberekening wordt er namelijk uitgegaan van de nieuwwaarde, terwijl bij een schade de uitkering wordt bepaald aan de hand van de dagwaarde.

Tip 6: Waarde in studieverzekeringen uit laten keren
In het verleden zijn er veel zogenaamde studieverzekeringen afgesloten. De toegevoegde waarde van deze verzekeringen zijn vaak minimaal. Ga in gesprek met jouw adviseur over de mogelijkheden met deze verzekering. Grote kans dat het lonend is om de verzekering af te kopen.

Tip 7: Besparen op de zorgverzekering door het eigen risico te verhogen en een goedkopere aanvullende dekking te kiezen
Als je nauwelijks gebruik maakt van medische hulp, kun je overwegen om de zorgpremie te drukken door een extra eigen risico te nemen. Als je toch al niet boven het standaard eigen risico uit komt, kun je beter ook nog een extra eigen risico nemen. Ga over de afgelopen twee jaren eens na hoe vaak je medische hulp hebt gehad uit de aanvullende dekking. Weinig gebruik van gemaakt? Laat de aanvullende dekking dan vallen.

Tip 8: Betaal de verzekeringspremie per jaar
Dit geeft je als besparing de kosten die verzekeraars in rekening brengen voor het in termijnen betalen van de premie. De opslag voor maandbetaling kan oplopen tot 5%. Dat soort percentages krijg je niet op je spaarrekening.

Tip 9: Vergelijk je verzekering met het aanbod van andere verzekeraars
Overstappen kan een aanzienlijke besparing opleveren. De duurste autoverzekeraar vraagt in sommige gevallen het drievoudige van de premie van de goedkoopste verzekeraar. Op het internet kun je binnen een paar minuten een berekening maken.

Tip 10: Wees voorzichtig met besparen op verzekerde bedragen en noodzakelijke dekkingen
Je kunt besparen op de opstalverzekering door het verzekerd bedrag te verlagen. Vaak is dit niet slim. Bij een schade gaat het je geld kosten, want bij onderverzekering wordt er maar een deel van de schade uitgekeerd. Zeg ook niet willekeurig verzekeringen op. De aansprakelijkheidsverzekering doe je waarschijnlijk niet vaak een beroep op, maar het is één van de belangrijkste verzekeringen.

Lees ook:Aanvullende zorgverzekering opzeggen of door laten lopen
Lees ook:Effectief besparen op de zorgverzekering?
Lees ook:Massaal gekozen voor goedkopere dekking zorgverzekering
Lees ook:Trouwe klanten betalen te hoge zorgpremie
Lees ook:Wat je moet weten over de zorgverzekering

2 reacties op “Tien tips om te besparen op verzekeringen

  1. Zorgverzekering 2016 vergelijken

    Ook ik ga dit jaar weer mijn zorgverzekering onder de loep nemen en besparen op al mijn vaste lasten!

      /   Beantwoorden  / 
  2. Vbk

    Bedankt voor deze handige tips! Verzekeringen zijn een belangrijk onderdeel voor gezinnen waarop ze kunnen besparen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.