Met drank op achter het stuur! Wat zijn de gevolgen?

independerAlcohol en verkeer gaan niet samen. Met teveel alcohol op in de auto rijden kan grote gevolgen hebben. Bij controle kan je rijbewijs afgenomen worden, maar dat is niet het grootste gevaar. Wat gebeurt er bij een ongeval? Kan de schade verhaald worden op jou of ben je gewoon niet verzekerd?

Bij het besturen van een auto met teveel alcohol in je bloed riskeer je een forse boete en je rijbewijs kan afgenomen worden. Is het de eerste keer dat je dit overkomt? Je rijbewijs krijg je dan wel weer terug, en de boete is ook nog wel te overzien. Het grootste gevaar is een toegebrachte schade aan anderen. De ramp is niet te overzien als je letselschade veroorzaakt. Het slachtoffer zal gecompenseerd worden door de autoverzekering van de auto, maar de verzekeraar kan de schade vervolgens verhalen op de eigenaar van de auto.

Schade door rijden onder invloed! Wie betaalt de schade?
Bij het aanrichten van een eenzijdig ongeval waarbij alleen jouw eigen auto beschadigd raakt, zal de verzekeraar jouw schade niet uitkeren. In dat geval wordt de claim namelijk ingediend op de casco of beperkt casco dekking. In de polisvoorwaarden is vastgelegd dat het besturen van een auto met teveel alcohol in het bloed niet verzekerd in deze dekkingen.

Schade aan derden kan verhaald worden op de WA-verzekering. Verzekeraars hebben de mogelijkheid om in de polisvoorwaarden de optie op te nemen dat de schade verhaald kan worden bij rijden onder invloed. Uit de publicatie van Independer blijkt dat maar 40% van de verzekeraars de mogelijkheid om te verhalen in de polisvoorwaarden hebben opgenomen. Dit moet namelijk expliciet uit de polisvoorwaarden blijken. Staat het er niet in? Dan is verhalen op de eigenaar van de auto niet mogelijk.

Op de website van Independer tref je de volledige lijst aan.

Lees ook:Auto uitlenen? U blijft verantwoordelijk
Lees ook:Als bijverdiensten je auto verhuren
Lees ook:Autoschade door gladheid! Wie betaalt de schade?
Lees ook:WA-verzekering – Wie verhaalt de schade op de tegenpartij?
Lees ook:Independer biedt extra uitgebreide WA autoverzekering aan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.