Welke oldtimers worden fiscaal zwaarder belast?

Sinds 1 januari zijn oldtimers die nog geen 40 jaar oud zijn niet meer vrijgesteld voor de motorrijtuigenbelasting. Vooral de eigenaren van de jongere oldtimers die op diesel of op LPG rijden zijn de klos.

Voor Geld.nl heb ik een blog geschreven over de kosten van het verzekeren van een oldtimer en de hoogte van de motorrijtuigenbelasting. De wijzigingen gelden sinds 1 januari en hebben betrekking op de hoogte van de belastingdruk op deze auto’s. Verzekeraars hanteren hun eigen beleid. De meeste verzekeraars stellen als eis dat de auto minimaal 20 tot 25 jaar oud is en dat er weinig met de auto wordt gereden. De grote aanpassing zit in de belastingheffing.

Wanneer is een oldtimer nog vrijgesteld van belastingheffing?
Voor de Belastingdienst geldt dat een auto pas een oldtimer is als de auto minimaal 40 jaar oud is. De heffing van de motorrijtuigenbelasting is versoepeld voor bussen, motoren, vrachtauto’s en benzineauto’s met een bouwjaar van 1987 of eerder. De belastingheffing bedraagt voor deze voertuigen een kwart van het normale tarief met een maximale jaarlijkse heffing van €120. Als voorwaarde wordt gesteld dat de auto in de maanden vanaf december t/m februari niet op de openbare weg komen. In deze periode kan het kenteken tijdelijk worden afgemeld.

Lees ook:Spaarrekening plunderen vóór 31 december
Lees ook:Belasting over spaargeld gaat eindelijk omlaag
Lees ook:Geld vastzetten in deposito om inflatie tegen te gaan
Lees ook:Automobilisten in het noorden voordeliger uit?
Lees ook:Verhoogde eigen bijdrage AWBZ

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.