De kosten van een overlijdensrisicoverzekering

De premie voor een overlijdensrisicoverzekering wordt gebaseerd op onder andere de leeftijd, het geslacht, de looptijd en natuurlijk het verzekerd bedrag.

De premies voor de overlijdensrisicoverzekeringen verschillen sterk per verzekeraar, terwijl de dekking bij alle verzekeraars op details na gelijk is. De overlijdensrisicoverzekering is een verzekering die uitsluitend tot uitkering komt na overlijden van de verzekerde voor de einddatum. Indien de verzekerde leeft op de einddatum, komt de verzekering te vervallen zonder dat er een uitkering volgt. De betaalde premie wordt gebruikt om het risico van het overlijden af te dekken.

Einddatum van de verzekering
U kunt een overlijdensrisicoverzekering maximaal laten doorlopen tot 75 jaar. De hoogte van de premie wordt gebaseerd om het gemiddelde risico gedurende de looptijd. De risicopremie voor de periode van 35 tot 45 jaar is lager dan de premie voor de periode van 65 tot 75 jaar van de verzekerde. De verzekeraar gaat een vaste premie afspreken die in eerste instantie te hoog is. Een deel van de ontvangen premie gaat de verzekeraar reserveren van de laatste jaren van de looptijd, want in deze periode is de te betalen premie te laag.

Looptijd van de overlijdensrisicoverzekering
De looptijd heeft een kostenverhogend effect en een kostenverlagend effect. Aan de ene kant kan de verzekeraar bij een lange looptijd meer premies incasseren (premieverlagend). Aan de andere kant is de kans dat de verzekerde komt te overlijden gedurende de looptijd van de verzekering ook groter (premieverhogend). U kunt zelf de looptijd van de verzekering kiezen, maar de verzekering moet een einddatum bevatten.

Teveel premie in het begin
De verzekering is altijd op te zeggen door de verzekerde. De verzekeraar kan de premiebetaling niet afdwingen. De verzekeraar is voordelig uit bij tussentijds opzeggen van de overlijdensrisicoverzekering. Dit wordt veroorzaakt doordat de premie in eerste instantie te hoog is.

Gezondheid van de verzekerde
Bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering stelt de verzekeraar vragen over de gezondheidstoestand van de verzekerde. Als blijkt dat er sprake is van een verhoogd overlijdensrisico ten opzichte van leeftijdsgenoten, zal de verzekeraar de verzekering niet of niet onder dezelfde condities willen afsluiten. De verzekeraar kan de verzekering accepteren uitgaande van een hogere premie door de verzekerde voor de berekening ouder te maken.

De goedkoopste verzekering is de beste
Voordat u een verzekering afsluit, moet u de mogelijkheden op een rijtje zetten en vergelijken op voorwaarden en premie. Bij de overlijdensrisicoverzekering kunt u de vergelijking voornamelijk richten op de verschillen in de premie. De verschillen in de dekking zijn namelijk te verwaardelozen. Ze keren allemaal pas het verzekerd bedrag uit bij overlijden van de verzekerde.

Lees ook:Waardoor worden risicoverzekeringen steeds goedkoper?
Lees ook:Premie overlijdensrisicoverzekering afhankelijk van postcode
Lees ook:Besparen op uw overlijdensrisicoverzekering
Lees ook:Roker betaalt 64% meer premie
Lees ook:Duizenden euro’s besparen op de overlijdensrisicoverzekering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.