Verzekeraars discrimineren op basis van leeftijd

Volgens Vara Kassa discrimineren verzekeraars op basis van leeftijd wat betreft de autoverzekering. Automobilisten van 64 jaar en ouder worden niet geaccepteerd bij 40 procent van de verzekeraars.

Verzekeraars verzekeren liever geen jonge en oude bestuurders. Jonge bestuurders zijn relatief onervaren en hebben een grotere kans op een autoschade. Een verschil in premie is voor jongeren te verklaren, maar de hogere premie voor senioren is lastiger te verklaren.

De PvdA en de VVD hebben plannen bekend gemaakt om de keuringsleeftijd voor senioren te verhogen van 70 naar 75 jaar, maar verzekeraars blijken een zeer negatief beeld te hebben over ouderen. Ik kan mij voorstellen dat verzekeraars meer risico’s lopen bij het verzekeren van ouderen die niet door de keuring komen, maar automobilisten van 65 jaar of nog iets ouder zullen over het algemeen nog goed in staat zijn om auto te rijden.

De keuring die ouderen nu vanaf 70 jaar krijgen, moet de verzekeraars voldoende zekerheden geven dat de gekeurde senioren nog in staat zijn om auto te rijden. Op dit moment kunnen ze zich verzekeren, maar overstappen naar een andere verzekeraar wordt een probleem. De premie voor de autoverzekering moet wel gebaseerd worden op werkelijke risico’s.

Lees ook:Een autoverzekering voor jongeren onbetaalbaar?
Lees ook:Autoverzekering – hoeveel is een jongere duurder uit?
Lees ook:Jongeren betalen de hoofdprijs voor een autoverzekering
Lees ook:Jongeren zijn weer duurder uit met de autoverzekering
Lees ook:Premie voor de autoverzekering zeer hoog voor jonge mannen

4 reacties op “Verzekeraars discrimineren op basis van leeftijd

 1. Ivar

  Ik word soms een beetje moe van Kassa.

  Ze zien de maatschappijen als verkapte overheidsinstellingen en onttrekken uitsluitend de negatieve uitleg. Daarmee hebben ze hun programma weer gevuld. Dit niet standaard, maar het gebeurt te vaak, denk ik.

  Een maatschappij kijkt naar risico’s. Als ouderen meer schade veroorzaken, dan betekent dat een verhoogd risico voor de autoverzekering, dus mag je hier je beleid op aanpassen. 1 + 1 = 2

  Wat de maatschappijen in mijn ogen niet goed zien, is het feit dat ook de oudere verkeersdeelnemers vaker van maatschappij wisselen tegenwoordig.
  Zo’n 10 jaar geleden was de insteek:
  De jaren met een laag risico bij maatschappij A, dan ook maar de jaren met een hoger risico bij maatschappij A blijven.
  Het lijkt mij dat dat nu minder op gaat omdat ook de ouderen shoppen. Ze hebben dus geen langdurig positief schadeverleden bij één maatschappij.

  Maatschappijen moeten dus of de deur dichthouden voor nieuwe ouderen, of de premie voor nieuwe én bestaande ouderen verhogen. Het lijkt mij dat je bestaande klanten een extra voordeel mag geven, bij een aantoonbaar langdurig positief schadeverleden.

  Maar hier zal Kassa wellicht ook een mening over hebben? :)

  Hoe dan ook. Bij ons zien ook de ouderen welkom.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Fred Wijma

  Ook ik word wel eens moe van Kassa (en ook van Tros-Radar). Maar vaak hebben deze consumentenprogramma’s wel (min of meer) gelijk. Het komt er alleen zo verongelijkt uit: alsof de presentatrices alles zelf al een keer hebben meegemaakt.

  Maar even on-topic. Of ouderen meer schade veroorzaken, weet ik niet. Ik weet wel dat er iets oneerlijks in zit om die hele groep over één kam te scheren. En dat ouderen door veel te shoppen een schaderijk verleden van zich kunnen afschudden, lijkt mij ook niet juist. Als je wilt overstappen naar een andere verzekeringsmaatschappij moet je toch ook aangeven hoeveel schadevrije jaren je hebt. Eventueel zou de nieuwe maatschappij bij de oude kunnen informeren hoe het met het schadeverleden van de aspirant-klant zit. Voor zover ik weet, gebeurt dat ook. Dan lijkt het mij vrij simpel om de boosdoeners (lees “brokkenmakers”) extra premie te laten betalen en de schadevrije ouderen verder met rust te laten.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Ivar

  Het feit dat je wat ouder bent, zal op nu niks uitmaken.

  Ik denk alleen wel dat hoe ouder je bent, hoe groter de kansen is dat maatschappijen tegen jouw ouderdomsgevolgen aanlopen. De kans op een hartaanval of herseninfarct op je 70e is nu eenmaal groter dan op je 35e. Dat is eigenlijk wat ik bedoel.

  De leeftijd (tenzij dit erg oploopt natuurlijk) zal op de rijvaardigheid an sich waarschijnlijk weining invloed uitoefenen.

  Stel dat een oudere een grote aanrijding veroorzaakt, dan is er ook weinig kans voor de verzekeraar dit nog op termijn terug te verdienen.

  Al met al, er zijn vele manieren om hier tegen aan te kijken hoor. Zover ik weet zijn er genoeg aanbieders voor autoverzekeringen die wel oudere personen verzekeren.

  mvg

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fred Wijma

   Gelukkig “discrimineert” mijn verzekeringsmaatschappij (Ohra) senioren achter het stuur niet. Voor een AOW-er als ik is dat mooi meegenomen. ;-)

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.