Uitvaartverzekering, moet dat nou?

Als je komt te overlijden is dat vooral erg vervelend voor je nabestaanden. En omdat je ze niet ook nog met financiële ellende op wilt zadelen, sluit je een uitvaartverzekering af. Tenminste, dat schijnt 70% van de volwassenen in Nederland gedaan te hebben. Is dat nou altijd nodig of heb je daarmee een overbodige verzekering?

Het is maar hoe je ernaar kijkt. Als je zo’n verzekering hebt weet je dat er geld vrijkomt na je overlijden, dat bestemd is om je uitvaart mee te betalen. Dus ongeacht wat er verder met je financiën gebeurt tijdens de rest van je leven – daar is dan in ieder geval geld voor. Velen sluiten zo’n verzekering bij een naturaverzekeraar, die  de uitvaart verzorgt in plaats van alleen geld uitkeert.

Een uitvaartverzekering wordt volgens mij vaak op emotie afgesloten. Want overlijden is een gevoelig onderwerp. Of het nodig is om een uitvaartverzekering af te sluiten is afhankelijk van de algemene verzekeringsvraag: kun en wil je het risico zelf dragen of niet?

Heb je tonnen op de bank, dan is het in mijn ogen onzin om premie te betalen voor een uitvaartverzekering. En daarbij hoef je niet te vallen voor de “complete verzorging” van een naturaverzekering, want nabestaanden worden door uitvaartorganisaties altijd goed geholpen in de organisatie. Dus als je geld hebt om die organisatie zelf te betalen hoef het niet te verzekeren.

Maar als je geen reserves hebt is het wel goed om dit geregeld te hebben. Of misschien vind je het gewoon erg prettig om te weten dat er geld is voor een behoorlijke uitvaart, ook al ben jij zelf platzak tegen de tijd dat je leven over is.

Lees ook:Uitvaart verzekeren of niet?
Lees ook:Bij uitvaartverzekering mogelijk fiscale aftrek!
Lees ook:Te duur verzekerd voor uitvaart
Lees ook:Even geen uitvaartpolis bij DELA
Lees ook:Zijn al je verzekeringen noodzakelijk?

3 reacties op “Uitvaartverzekering, moet dat nou?

 1. Zita

  Inderdaad, als je gemiddeld zo’n 10000 euro per persoon in een gezin op de bank hebt staan, is het niet zo nodig om een uitvaartverzekering af te sluiten.
  Kom je altijd maar net uit met je geld en hou je geen of weinig spaargeld over, dan is het wel verstandig om een uitvaartverzekering af te sluiten. Alleen het idee dat deze verzekering een eenvoudige uitvaart volledig dekt klopt in de meeste gevallen niet. Een uitvaart kost al gauw zo’n 3500 euro voor een eenvoudig gehouden uitvaart. De meeste verzekeringen blijken als het eenmaal zo ver is niet de volledige kosten te dekken. De familie blijkt vaak zo’n 500 tot 1000 euro bij te moeten betalen.

  Heb je overigens geen geld en geen verzekering, dan spreken ze eerst de nabestaande aan op de kosten. Heb je geen direkte nabestaanden en had je geen geld en verzekering dan betaald de gemeentelijke sociale dienst de uitvaart.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Roetman en Van Gulik - begrafenisverzekering

  Ook als je genoeg geld op de bank hebt staan, kan het nog steeds lonen eens bij de scherp gesprijsde uitvaartverzekeraars te kijken of zij net niet iets meer kunnen met je geld dan jijzelf. Afhankelijk van je leeftijd ben je met e 2500,- direct verzekerd voor e 10.000,-. e 7500 kun je dan op de bank laten staan met rente. Maar uiteraard is dit afhankelijk van leeftijd (en verzekeraar!).

  Voorwaarden en een scherpe premie zijn bij een uitvaartverzekering erg belangrijk. De premies zijn natuurlijk eenvoudig op heel veel sites te berekenen. Wat lastiger is om te bepalen, is welke uitvaartverzekering nu precies past bij jouw wensen. Daar is nu verandering in gekomen.

  1- Bereken eenvoudig wat je specifieke uitvaart zou moeten kosten.

  2- Bepaal daarna op basis van 11 vragen of je voorkeur uitgaat naar een natura- of een kapitaaluitvaartverzekering.

  3- Verder kun je aangeven of je bepaalde punten belangrijk of extra belangrijk vindt zoals bijvoorbeeld: serviceniveau van de verzekeraar, gratis nazorg, makkelijke medische acceptatie enz.

  Bij de vergelijking wordt gebruik gemaakt van de voorwaarden en premies van 8 verschillende uitvaartverzekeraars. De verzekeraars worden op 20 verschillende punten met elkaar vergeleken!

    /   Beantwoorden  / 
 3. Uitvaartverzekering

  Zelfs met een ruim inkomen kan het interessant zijn om een uitvaartverzekering af te sluiten. Het blijft natuurlijk altijd een afweging.

  Voorbeeld:
  Een vrouw van 33 jaar oud verzekert zich voor een bedrag van e 10.000,- (in contanten, niet in natura). Zij hoeft slechts e 13,45 gedurende 30 jaar te betalen. Over de hele looptijd is dat e 4.860,-. Voordeel is ook nog eens dat je vanaf ‘dag 1′ verzekerd bent. Na 30 jaar zou je op een spaarrekening met 3,5% rente e 9.000,- bij elkaar hebben gespaard. Kom je te overlijden na 15 jaar dan staat er maar e 3.300,- op de spaarrekening (als je die in de tussentijd niet hebt uitgegeven aan de nieuwe auto).

  Met een uitvaartverzekering hoef je dan ook geen geld te reserveren op een spaarrekening, zo zorg je voor meer vrijheid.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.