Waarom de spaarrente nooit onder de nul komt

Mijngeld.blog.nlDe spaarrente gaat steeds verder richting de nul. Er wordt al gespeculeerd over een negatieve spaarrente, maar dat gaat echt niet gebeuren. Eén bank moet namelijk de eerste zijn. Dat wil geen enkele bank. Daarnaast zijn ze ook nog bang voor een bankrun.

Spaarders nemen er al genoegen mee dat ze zeer weinig rendement maken op spaargeld. Betalen om geld onder te mogen brengen bij een bank gaat een stapje te ver. Dit druist volledig tegen het gevoel in. Je gaat jouw geld toch niet toevertrouwen aan een bank en er ook nog voor betalen?

Wie pakt de handschoen op?

Ik geloof niet dat de grootste Nederlandse banken (Rabobank, ABN Amro en ING) het initiatief nemen om een spaarrente onder de nul in de markt te zetten. Dus andere banken gaan dat ook niet doen, want ze volgen liever de grootbanken. De eerste die het aandurft krijgt de media vol over zich heen. Dit heeft weer tot gevolg dat klanten massaal overstappen. Als de spaarrekening weg is, kunnen de overige producten en diensten volgen. Ik geloof niet dat er één bank is die het aandurft.

Betalen om te sparen? Dan het geld maar in een oude sok

Rente betalen aan de bank doe je niet over spaargeld. Ik verwacht dat spaarders massaal hun geld opnemen als ze ook maar 0,01% moeten betalen over het spaartegoed. Dit is maatschappelijk onwenselijk. Op zich vinden banken het niet erg dat ze spaargeld verliezen, maar een ware bankrun willen ze niet.

Lees ook:Spaarrente op nul
Lees ook:Maximaal 3 procent spaarrente
Lees ook:Veilig sparen bij een bank
Lees ook:Depositoveiling Consumentenbond mislukt
Lees ook:Sparen? Kan dat nog steeds?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.